Príroda pod nohami: Jeseň je ideálnym obdobím na prechod k barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
16.10.2024
Príroda pod nohami: Jeseň je ideálnym obdobím na prechod k barefoot

Každá zmena ročného obdobia so sebou prináša niečo jedinečné. Podľa štatistík i tvrdení psychológov je to práve jeseň, na ktorú sa ľudia najviac tešia. Po horúcom lete ponúka jeseň dlho očakávané osvieženie a my pociťujeme príval energie, inšpirácie a odhodlania vykročiť smelo vpred so vzrušujúcim očakávaním nových začiatkov. Tak prečo nevkročiť do jesene o čosi zdravšie – s barefoot topánkami na nohách ?

Obsah článku

Ak ešte nie ste priaznivcami barefoot obuvi ale uvažujete, že tomuto revolučnému konceptu dáte šancu, jeseň je ideálnym obdobím na prechod k barefoot obuvi. V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme prečo začať práve na jeseň, aké zdravotné a psychologické benefity vám to prinesie. Poradíme vám ako sa hladko pretransformovať z konvenčnej na barefoot obuv a dáme vám aj tipy na skvelé modely, ktoré sa nezľaknú ani vrtošivého počasia prichádzajúcej jesene. 

Jeseň ako ideálne obdobie na prechod k barefoot obuvi

Jeseň je bezpochyby jedným z najčarovnejších ročných období. Príroda sa odieva do dychberúcej farebnej palety, kúpe sa žiarivých odtieňoch žltej, oranžovej a červenej. Povetrím sa nesie jemný šuchot padajúcich listov. Chodníky pokrýva vrstva opadaného lístia, mäkká jesenná perinka. Práve mäkké povrchy sú kľúčovým bodom vďaka ktorému je prechod na barefoot najlepší na jeseň. 

Princíp barefoot obuvi je poskytnúť chodidlu podmienky, aby sa cítilo ako bosé. Typickými znakmi barefoot topánok sú tvar, ktorý rešpektuje anatómiu chodidla, zero drop, a teda nulový výškový rozdiel medzi pätou a špičkou, ultraľahké a flexibilné materiály a ohybná a tenká podošva, ktorá sprostredkováva dokonalý kontakt medzi chodidlom a povrchom. Je to práve táto ultratenká podošva, ktorá sa pri prechode z konvenčnej obuvi na barefoot javí ako najväčšia výzva. Mäkké podložie jesennej prírody robí prechod na barefoot príjemnejší. Nohe najviac svedčia mäkké prírodné povrchy, než tvrdý a rovný betón či asfalt, či už po pocitovej rovine alebo stimulačnej. Pri tenkej podošve chodidlo reaguje aj na tie najmenšie rozdiely v povrchu, čo znásobuje stimuláciu. V prirodzenom prostredí sa navyše chodidlá ľahšie prispôsobia prirodzenému pohybu. Chodiť po mäkkom machu či opadanom lístí v barefoot obuvi pripomína chôdzu po obláčiku. Čo robí prechod na barefoot omnoho príjemnejšie a ľahšie. 

Zdravotné benefity barefoot obuvi

Roky nosenia bežnej obuvi sa postarali o to, že chodidlá zleniveli a zabudli na to, aké je to cítiť zem pod nohami. Hrubá podošva, minimálne flexibilná a mäkké pamäťové stielky sa postarali o to, že noha stratila svoju prirodzenú funkčnosť. Úlohou barefoot obuvi je nohám túto ich stranenú funkčnosť prinavrátiť a pripomenúť im, aká je ich úloha v celotelovom systéme. Barefoot obuv priaznivo pôsobí na zdravie našich chodidiel, poskytuje im podmienky aby mohli pracovať presne tak, ako to príroda zamýšľala. Pri chôdzi v barefoot topánkach sa zapája celé chodidlo, každá jedna jeho časť plní svoju funkciu. Vďaka štedrému priestoru v prednej časti topánky, ktorá umožňuje chodidlo prirodzene sa pri chôdzi pohybovať, funguje barefoot ako prevencia deformít chodidla akými sú napríklad plochonožie alebo hallux valgus. Rovnako tak pôsobí preventívne pred vznikom otlakov a kurích ôk. 

Barefoot obuv podporuje vďaka zero drop-u správne držanie tela, nevychyľuje ťažisko ani nezasahuje do korektného rozloženia váhy. Práve naopak, barefoot obuv podporuje rozloženie váhy na tri oporné body na chodidle. Vďaka tomu sa zlepšuje rovnováha a koordinácia pohybov. Pokiaľ vás trápia bolesti chrbtice, môže to mať korene práve v nevhodnej obuvi. Tým, že nosenie barefoot obuvi pozitívne pôsobí na celý kostrovo-svalový aparát, dokáže zmierniť rôzne typy bolestí s ním spojené. 

Chodidlo je neuveriteľným zdrojom nervových zakončení, ktoré sú v rámci nervovej sústavy veľmi dôležité. Vďaka nim dostáva náš mozog priamy impulz o prostredí, v ktorom sa pohybujeme. Vďaka stimulácii chodidla sa posilňuje propriocepcia, uvedomenie si vlastného tela v priestore bez nutnosti vizuálnej kontroly. Vďaka propriocepcii môžeme napríklad chodiť po schodoch bez toho, aby sme sa museli pozerať po nohy. 

Nosenie barefoot obuvi má veľké množstvo zdravotných benefitov, ak si však obujete barefootky a vyrazíte do jesennej prírody, tieto benefity sa ešte znásobia. Pobyt na čerstvom vzduchu je všeobecne známy, pre svoj pozitívny vplyv na imunitný systém. Vedeli ste však, že aj samotné nosenie barefoot obuvi a vystavovanie chodidla rôznym povrchom, teplotám a stimulom taktiež posilňuje obranyschopnosť organizmu? Nebojte sa vyraziť do prírody v barefoot topánkach. Vďaka tomu, že v nich má chodidlo ničím neskreslený kontakt so zemou a zlepšenú adaptáciu na zmenu povrchu, znižuje barefoot riziko úrazu pri chôdzi ako je podvrtnutie alebo natiahnutie. 

Psychologické benefity nosenia barefoot obuvi

Benefity barefoot obuvi sa netýkajú len nášho fyzického zdravia. Je známe veľké množstvo psychologických benefitov, najmä pokiaľ skombinujeme barefoot a prírodu. Jesenná príroda so svojím tichým spiritom a dychberúcou paletou žiarivých odtieňov na nás pôsobí ako balzam na dušu, upokojujúcu a uzemňujúco. Jeseň má v porovnaní s ostatnými ročnými obdobiami určité nenapodobiteľné čaro. Po plodnej jari a rušnom lete prináša jeseň akési vyvrcholenie celého roka, kedy sa všetko upokojí, spomalí a pripravuje na odpočinok. Jeseň v prírode ponúka pocit rovnováhy, tak bola príroda aktívna a produktívna, musí aj odpočívať a spomaliť sa. Rovnováha, balans. Tak potrebné v dnešnom uponáhľanom svete, kedy sa tak jednoducho prehliada hranica medzi pracovným životom a povinnosťami a sebou samým. 

Vyraziť na prechádzku v barefootkach, cítiť pod nohami prírodu, mäkký mach, šuchotavé lístie, nasávať svieži chladný vzduch a kúpať sa vo farbách jesene. Presne pre toto milujeme jeseň. Aké benefity prinesie prechádzka v prírode s barefootkami na nohách? Okrem neskutočného pocitu vnútorného pokoja sa môžeme tešiť z klesajúcej hladiny stresového hormónu kortizolu či zlepšenej kvality spánku. Pobyt v prírode je najprirodzenejším spôsobom ako zvýšiť okysličenie mozgu, s čím prichádza zvýšené uvoľňovanie hormónu serotonínu, ktorému vďačíme za dobrú náladu a pocit šťastia. 

Tipy na prechod na barefoot obuv

Pri prechode na barefoot obuv treba mať na pamäti, že roky strávené v konvenčnej obuvi sa nedajú mávnutím zázračného prútika odčarovať. Tak ako každá zmena, aj prechod na barefoot potrebuje čas a trpezlivosť. Zmena obúvacích návykov je veľmi individuálna a každému trvá iný čas, za ktorý si na barefoot koncept zvykne. Všeobecne sa ráta, že úplný prechod trvá 2 až 3 mesiace, v závislosti od toho, či je chodidlo zdravé a funkčné alebo trpí nejakými problémami. Rovnako zaváži, ako sme zvyknutí chodiť bosí, či už doma alebo po vonku (ak máme prístup na záhradu). 

Jesenné počasie je ideálne na prechod k barefoot. Ako teda začať? Pomaly a postupne, vo vhodnom prostredí. Najlepšie je obuť si barefoot topánky na začiatku na ľahkú prechádzku do prírody (žiaden náročný hiking). Mäkké podložie v prírode funguje ako prirodzený tlmič, preto pre naše nohy nie je prechod z vymäkčenej konvenčnej obuvi na barefoot taký „drastický“. Jesenné chodníky pokryté mäkkou perinkou lístia sú tiež super zážitkom pre naše chodidlá. Určite je treba sa vyhnúť extra tvrdým povrchom, mohlo by vám to prvé kroky v nových topánkach výrazne znepríjemniť. Na začiatku sa odporúča nosiť barefoot topánky 20-30 minút denne a postupne, ako si bude chodidlo zvykať, tento interval predlžovať. Až sa dostanete do bodu, kedy už si nebudete chcieť konvenčné topánky ani za nič obuť ☺. Niekto do barefootu prehupne okamžite, zo dňa na deň, niekto potrebuje niekoľko týždňov až mesiacov. Obe možnosti sú v poriadku. Rovnako je v poriadku zo začiatku pociťovať istý diskomfort, predsa len, pre chodidlo je to po rokoch obrovská zmena. Ale zmena k lepšiemu. Treba len vytrvať, radšej pomaly, pár minút denne, ako sa vzdať. Raz sa nám za to naše funkčné chodidlo poďakuje. 

Aké topánky si vybrať na jeseň?

Pri výbere barefoot obuvi by sme mali zohľadniť nasledujúce kritériá, najmä ak ide o naše prvé:

Tvar. Každá noha má špecifický tvar a my jej chceme dopriať obuv, čo ho bude čo najvernejšie rešpektovať. Podľa toho vyberáme aj topánky. Každá barefoot značka má svoje typické tvary kopyta, snažíme sa vybrať taký model, ktorý nohu nebude v žiadnom smere obmedzovať a bude jej poskytovať dostatok priestoru. 

Strih. Tak ako má každá noha svojský tvar a veľkosť, má rozdielne aj ostatné parametre. To sa týka najmä výšky priehlavku, šírky päty alebo obvod okolo členka. Vyberáme obuv takú aby čo najlepšie sadla na nohu. Chceme naozaj funkčnú a zdravotne prínosnú obuv, nerobíme preto kompromisy a vyberáme len to najlepšie. 

Veľkosť. Správne zvolená veľkosť je alfa-omega správne padnúcej topánky. Každá značka, a dokonca každý model v rámci jednej značky, môže mať iné rozmery no totožné číslovanie. Naozaj kvalitné značky majú pri každom modeli uvedené pri veľkosti aj reálne rozmery topánky. Preto je dobré nohu dôkladne pomerať a vyberať si veľkosť nie podľa čísla, ale podľa reálnych rozmerov. Pri barefoot obuvi nezabúdame ani na šírku chodidla. 

Pri výbere barefoot obuvi na jeseň by sme mali myslieť na nasledovné:

Materiál. So zmenou obdobia z letného na jesenné prichádza aj istá nestálosť v počasí. Po relatívne stabilnom letnom počasí prichádza zvýšené riziko prehánok, chladných a hmlistých rán v kombinácii so slnkom zaliatym popoludním babieho leta. Preto volíme topánky zo spoľahlivých materiálov, ktoré naše nohy udržia v pohode a suchu aj keď sa preženie jesenná prehánka či chodníky pokryjú vlhké listy. Ideálnym materiálom je koža, ktorú pravidelne impregnujeme. 

Strih. S chladnejším počasím prichádza potreba viac sa zahaliť, čo platí aj pri nohách. Ideálne strihy na jeseň sú vyššie členkové alebo čižmičkové. 

Zateplenie. Každý veľmi individuálne znáša chlad alebo toleruje teplo. Preto je voľba zateplenia na každého preferenciách. Niekto sa zaobíde na jeseň bez extra podšívky, niekto siahne po modeli zateplenom napríklad flísom alebo textíliou. 

Be Lenka jesenný výber

V našej kolekcii si vyberie každý, či už model na špeciálnu príležitosť, do prírody alebo na každý deň. Medzi ženami sú mimoriadne obľúbené čižmičkové modely. Be Lenka Entice je model inšpirovaný nestarnúcimi Chelsea čižmami a už niekoľko rokov sa teší mimoriadnej popularite vďaka svojej všestrannosti a minimalistickému štýlu, ktorý nikdy nevyjde z módy. Be Lenka Mojo a Be Lenka Diva sú čižmičky vyššieho členkového strihu, ktoré sa ľahko kombinujú a sú vhodné ako do práce tak i na potulky mestom. Knittové Be Lenka Venus nesmú chýbať v šatníku sebavedomej a fashion-forward ženy. Pleteninový zvršok má hydrofóbnu úpravu, takže sú vhodné aj do daždivého počasia. Novinka Be Lenka Nimbus je stelesnením symbiózy barefoot kvalít a ultimate fashion. Tento neprehliadnuteľný model topánok typu „mule“ ponúka nielen stopercentný komfort a barefoot slobodu pohybu, premyslená kombinácia materiálov a ochranný lem okolo celej topánky z neho robí dokonalého spoločníka do jesenného počasia. 

Pre milovníkov klasických tenisiek sú ideálnymi topánkami na jeseň modeli s vyšším členkovým strihom, ako je napríklad model Barebarics Element, Barebarics Lynx alebo Barebarics Hifly. Ak hľadáte model na potulky prírodou, ktorý využijete aj v bežnom živote, ale páči sa vám ten „hiking look“, určite neprehliadnite modely Be Lenka Ranger a Be Lenka Nevada

Pre tých, ktorý skôr siahajú po minimalistických topánkach s nádychom elegancie a štýlu, môžu k jesennému kabátu či koženej bunde nakombinovať napríklad Be Lenka Synergy (aj v zateplenej flísovej verzii) či novinku Be Lenka Phoenix. Mimoriadne obľúbený je model Be Lenka Atlas, vyššie šnurovacie topánky, ktoré majú však na vnútornej strane šikovný zips, preto je ich nosenie neuveriteľne praktické a pohodlné. Model Be Lenka Olympus je elegantným modelom s lookom turistickej topánky, takže z práce môžete vybehnúť rovno na prechádzku do parku. Samozrejme, tí, ktorí dobre tolerujú zimu a nedajú dopustiť na tenisky, si môžu vybrať zo širokej ponuky teniskových modelov s rôznymi výškami strihu. 

Milovaná jeseň. Čas spomaliť, zharmonizovať sa, čas na nové začiatky. S nástupom jesene mnohí pociťujeme príval inšpirácie, chuť niečo začať, niečo zmeniť. Vybudovať si nové rituály, prejsť na nové návyky. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je jeseň ideálnym obdobím na prechod na barefoot obuv. Príjemnejšie počasie nás viac láka do prírody, ktorá je sfarbená dychberúcou paletou farieb ktoré potešia oko a zahrejú na duši. Padajúce lístie spraví z každého chodníka mäkký obláčik, po ktorom je radosť kráčať. Spravme preto pre seba túto jeseň niečo extra a vyrazme do prírody s barefootmi na nohách a užime na vlastnej koži aké je to skvelé cítiť prírodu po nohami. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu