Polievky pre deti
Polievky sú veľmi dobrým pokrmom pre deti, pretože sa jednoducho prehĺtajú, vďaka ponornému mixéru, ktorým sa zelenina v polievke rozmixuje dohladka, deti nemusia žuť tvrdšie kúsky jedla, polievka navyše doplní deťom aj tekutiny a dokáže ich dobre zasýtiť.
Obsah článku
- Zemiakovo - mliečna polievka
- Mrkvová polievka s ryžou a s vajíčkom
- Hustá mrkvová polievka
- Mrkvovo - hrášková polievka
- Zeleninová polievka s fazuľovými strukmi
- Výborná maslová zeleninová polievka
- Zapražená vajíčková polievka
- Paradajková polievka
- Karfiolová polievka
- Karfiolovo - zemiaková polievka
- Vajíčková polievka
- Pórová polievka
- Rascová polievka
- Šošovicová polievka
- Cuketová polievka
Pre deti sú vhodné polievky v podstate z akejkoľvek zeleniny, najlepšie z čerstvej sezónnej zeleniny. Základný recept na prípravu polievky je veľmi jednoduchý: na masle alebo oleji sa krátko orestuje zelenina, zaleje sa vodou, mierne sa dochutí a varí do zmäknutia.
Každú polievku je možné na záver rozmixovať ponorným mixérom, ak by malo dieťatko problém spapať kúsky uvarenej zeleninky. Pozor však na to, aké korenie používame. Pre malé deti nie je vhodné pridávať do jedál pikantné korenie ako čierne mleté korenie alebo čili. Preháňať by sme to nemali ani so soľou.
Vo veku do jedného roka bábätko pije materské mlieko, alebo ak ho mamička z rôznych dôvodov nedojčí, pije umelú náhradu materského mliečka. Prvé príkrmy je vhodné zaviesť od ukončeného šiesteho mesiaca veku dieťatka. Hlavnou zložkou príkrmov je zelenina, ovocie pridávame až neskôr. Skvelou stravou pre deti na začiatku prechodu z materského mlieka na inú stravu, sú polievky. Ich konzistencia je tekutá až mierne hustá, detičkám sa polievky ľahko papajú.
Ak teda rozmýšľate, čo na obed pre deti, môžete sa inšpirovať aj nasledujúcimi receptami na prípravu chutných polievok.
O iných receptoch pre detičky sa dočítate tu.
Zemiakovo - mliečna polievka
Táto polievka veľmi dobre zasýti detské bruško a navyše je aj vďaka krémovej konzistencii veľmi chutná. Ak ju urobíte pre celú rodinu, istotne si na nej pochutia nielen deti, ale aj dospelí.
Suroviny
- 200g zemiakov
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- štvrť čajovej lyžičky mletej rasce
- 200 ml mlieka
- 12 g hladkej múky
- štvrť čajovej lyžičky mletej sladkej červenej papriky
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme ich do hrnca s vodou, posypeme rascou, primiešame cukor a ocot a varíme do zmäknutia. Pripravíme si zápražku: rozmiešame spolu mlieko, múku a mletú papriku a túto zmes pomaly vlejeme do uvarených zemiakov. Polievku varíme do zhustnutia. Ak by sa stalo, že zhustne až príliš, môžeme pridať ešte trochu mlieka, aby sme ju zriedili.
Mrkvová polievka s ryžou a s vajíčkom
Príprava mrkvovej polievky pre deti je jednoduchá, zvládne ju určite každý.
Suroviny
- 6 kúskov mrkvy
- 1 vajíčko
- 2 polievkové lyžice ryže
- soľ
- olej alebo maslo
- voda
Postup: Očistíme a umyjeme mrkvu a nastrúhame ju na strúhadle nahrubo. Ryžu umyjeme. V hrnci rozpálime trochu oleja alebo masla, na ktorom krátko orestujeme nastrúhanú mrkvu. Pridáme ryžu, krátko premiešame a zalejeme vriacou vodou. Mierne osolíme a varíme do zmäknutia. Na záver pridáme surové vajíčko, viackrát premiešame a ešte krátko povaríme. Pred podávaním môžeme rozmixovať ponorným mixérom.
Hustá mrkvová polievka
Táto polievka je vhodná pre deti od 8 mesiacov.
Suroviny
- 200 g mrkvy
- 50 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
Postup: Mrkvu nastrúhame. Postrúhanú mrkvu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dusíme po dobu asi tridsať minút. Pridáme krupicu, varíme ďalších pätnásť minút. Zriedime mliekom a ešte chvíľku povaríme.
Mrkvovo - hrášková polievka
Zdravá polievka pre deti od 8 mesiacov.
Suroviny
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleného hrášku
- 1 vaječný žĺtok
- 2 polievkové lyžice detskej krupice
Postup: Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a varíme asi 20 minút. Kým sa zelenina varí, vymiešame žĺtok s detskou krupicou a necháme postáť. Do vriacej polievky malou lyžičkou vkladáme drobné halušky a necháme prevrieť asi 2 minúty.
Zeleninová polievka s fazuľovými strukmi
Suroviny
- 500g zelenej fazule
- 1 menšia cibuľka
- 1 kaleráb
- 2 mrkvy
- 3 menšie zemiaky,
- 20g masla,
- štipka soli
Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kocky, cibuľu nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľku. Pridáme všetku ostatnú zeleninu, premiešame a krátko všetko orestujeme. Zeleninu v hrnci podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi desať minút. Zalejeme primeraným množstvom vody, osolíme, okoreníme podľa chuti a varíme približne tridsať minút, kým zelenina nezmäkne. Na záver pridáme petržlenovú vňať, premiešame a podávame.
Výborná maslová zeleninová polievka
Táto polievka je mierne sladkastá a obsahuje veľké množstvo vitamínov, pretože sa na jej prípravu používa viacero druhov zeleniny.
Suroviny
- 1 kaleráb
- 2 - 3 mrkvy
- 30g masla
- 100g hrášku
- 200g zemiakov
- štipka mletej rasce
- soľ na dochutenie
- 2 vajíčka
- 40g detskej pšeničnej krupice
Postup: Zeleninu očistíme. Kaleráb nastrúhame, polovicu mrkvy nakrájame na kolieska, druhú polovicu nastrúhame. V hrnci roztopíme maslo a krátko na ňom orestujeme nakrájanú a nastrúhanú zeleninu. K mrkve a kalerábu pridáme hrášok a premiešame. Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky. Zemiaky pridáme k ostatnej zelenine v hrnci, okoreníme a zalejeme horúcou vodou. Ak polievku varíme pre staršie deti a dospelých, pridáme aj soľ. Varíme do zmäknutia zeleniny, približne 15 - 20 minút.
Vajcia zmiešame s detskou krupicou. Cesto cez haluškár pretrieme do polievky. Varíme, až kým halušky vyplávajú na povrch.
Zapražená vajíčková polievka
Túto polievku obľubujú všetky deti. Obsahuje dôležité živiny a má skvelú chuť. Mamičky poteší aj to, že ju pripravia veľmi rýchlo.
Suroviny
- 40g masla
- 50g dehydrovanej pšeničnej detskej krupice
- štipka drvenej rasce
- soľ
- 2 vajíčka
Postup: V hrnci alebo v kanvici necháme zovrieť vodu. V inom hrnci roztopíme maslo. K rozpustenému maslu pridáme krupicu a pražíme tri minúty. Pridáme rascu a pre staršie deti aj soľ, premiešame a ešte krátko pražíme. Prilejeme vriacu vodu, zamiešame a varíme asi desať minút za stáleho miešania. V hrnčeku rozmiešame vidličkou vajíčka, pridáme ich do polievky a zamiešame. Necháme prejsť varom a podávame.
Paradajková polievka
Lahodná a zdravá paradajková polievka pre deti zahustená rezancami. Deti sa po nej budú oblizovať až za ušami :-)
Suroviny
- 5 kúskov cherry paradajok
- 1 väčší paradajkový pretlak (cca 350 ml)
- bobkový list
- trstinový cukor na dochutenie
- cestoviny (niťovky alebo detské cestoviny v tvare písmeniek či zvieratiek)
Postup: Cherry paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľku odstáť. Vyberieme ich, ošúpeme a pokrájame nadrobno. Do hrnca vlejeme paradajkový pretlak a podľa jeho hustoty pridáme primerané množstvo vody (vodu pridať môžeme ale nemusíme). Pridáme 1 bobkový list a necháme prejsť varom. Keď polievka zovrie, pridáme nakrájané cherry paradajky a ešte raz necháme prevrieť. Podľa chuti pridáme trošku cukru (ak by bola polievka kyslá).
V neosolenej vode uvaríme cestoviny domäkka a pridáme ich do polievky na tanieri.
Hľadáte jednoduchý spôsob, ako sa pripravuje detská výživa ? Prečítajte si viac v našom článku.
Karfiolová polievka
Chutná, výživná a sýta polievka pre deti.
Suroviny
- 100g karfiolu
- 1 zemiak
- 1 polievková lyžica ovsených vločiek
- trošku oleja
Postup: Karfiol a zemiak očistíme, nakrájame na malé kusy a vo vode uvaríme domäkka. Scedíme, pridáme trošku oleja a ovsené vločky, ktoré necháme napučať. Následne všetko rozmixujeme dohladka.
Karfiolovo - zemiaková polievka
Suroviny
- 3 ružičky karfiolu
- 2 menšie zemiaky
- dojčenskú vodu
Postup: Zeleninu poriadne umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a varíme do zmäknutia. Následne zeleninu buď popučíme alebo rozmixujeme a podávame.
Vajíčková polievka
Zapražená vajíčková polievka pre deti sa varí azda v každej domácnosti. Túto polievku obľubujú všetky deti. Obsahuje dôležité živiny a má skvelú chuť. Mamičky poteší aj to, že ju pripravia veľmi rýchlo.
Suroviny
- 40g masla
- 50g dehydrovanej pšeničnej detskej krupice
- štipka drvenej rasce
- soľ
- 2 vajíčka
Postup: V hrnci alebo v kanvici necháme zovrieť vodu. V inom hrnci roztopíme maslo. K rozpustenému maslu pridáme krupicu a pražíme tri minúty. Pridáme rascu a pre staršie deti aj soľ, premiešame a ešte krátko pražíme. Prilejeme vriacu vodu, zamiešame a varíme asi desať minút za stáleho miešania. V hrnčeku rozmiešame vidličkou vajíčka, pridáme ich do polievky a zamiešame. Necháme prejsť varom a podávame.
Pórová polievka
Pórová polievka je vhodná pre deti od ukončeného šiesteho mesiaca.
Suroviny
- 50 g póru
- 1 zemiak
- pár kvapiek panenského olivového oleja
- 300 ml dojčenskej vody
- 1 natvrdo uvarený vaječný žĺtok
- štipku petržlenovej vňate.
Postup: Zemiaky a pór nakrájame na malé kúsky. Kolieska póru vložíme do hrnca, podlejeme troškou dojčenskej vody a dusíme asi 5 - 7 minút. Pridáme pokrájaný zemiak, zvyšok dojčenskej vody a varíme. Hotovú polievočku rozmixujeme, pokvapkáme cca 3 kvapkami olivového oleja a pridáme vidličkou roztlačený vaječný žĺtok. Na záver pridáme štipku petržlenovej vňate.
Rascová polievka
Suroviny
- trochu masla
- trochu hladkej múky
- rascu
- soľ
- vajce
- vodu
Postup: Z trošky masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju vodou. Prisypeme rascu, jemnučko osolíme a povaríme asi 5 minút. Vajce vidličkou rozmiešame a pridáme do polievky. Necháme ešte krátko prevrieť a polievka je hotová.
Šošovicová polievka
Strukoviny by nemali v detskom jedálničku chýbať, pretože obsahujú veľké množstvo dôležitých bielkovín, ako aj ďalších cenných látok. Jednou z najpoužívanejších strukovín je šošovica. Pripraviť z nej môžete veľmi chutnú a výživnú šošovicovú polievku. Pre deti mladšie ako jeden rok použite červenú šošovicu, ktorá je zdravá a navyše sa nemusí vopred namáčať.
Suroviny
- 250 g šošovice
- 500 ml dojčenskej vody
- 1 polievková lyžica smotany alebo nesladeného bieleho jogurtu
- bobkový list
- bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, oregano, bazalka)
Postup: Šošovicu, ktorú sme predtým aspoň pár hodín (ideálne cez noc) namáčali, uvaríme domäkka v dojčenskej vode. Keď šošovica zmäkne, pridáme bylinky. Povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Na záver pridáme smotanu alebo biely jogurt (jednu lyžicu) a premiešame.
Cuketová polievka
Cuketa je obľúbenou zeleninou, ktorá sa výborne hodí na prípravu chutných polievok, ale aj hlavných jedál. Máme pre vás recept na cuketovú polievku pre deti, ktorú pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho. Je vhodná pre deti od ukončeného šiesteho mesiaca veku.
Suroviny
- Zemiak
- mrkva
- cuketa
- dojčenská voda alebo zeleninový vývar
Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme, nakrájame na drobné kúsky. Ak máme mladú cuketu, nemusíme ju šúpať, nakoľko v šupke sa nachádza množstvo živín. Zeleninu preložíme do hrnca a varíme vo vopred uvarenom vývare, alebo v dojčenskej vode. Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podávame.