Najlepšie barefoot topánky na každodenné nosenie

Be Lenka logo Be Lenka
16.07.2024
Najlepšie barefoot topánky na každodenné nosenie

Neoddeliteľnou súčasťou každodenného outfitu sú topánky. V topánkach trávime prevažnú väčšinu nášho aktívneho dňa. V práci, vo voľnom čase, pri športe a iných hobby, na prechádzkach v prírode či potulkách po meste. Mnohí preferujú obuté nohy aj v pohodlí domova.

Obsah článku

Obuv, ktorú máme celý deň na nohách, v značnej miere ovplyvňuje nielen náš celkový komfort a zdravie nôh, ale dokonca aj našu produktivitu a náladu. Jednoducho povedané, keď nás niečo tlačí alebo nás trápi pocit unavených nôh, len ťažko budeme prekypovať dobrou náladou a budeme sa stopercentne sústrediť na prácu a povinnosti. 

Ľudské chodidlo je stvorené na to, aby bolo bosé. To však nie je v súčasnej dobe úplne možné, či už kvôli ochrane pred vonkajšími vplyvmi alebo spoločenskej etikete. Existuje však možnosť, ako nohám vytvoriť prirodzené prostredie na pohyb a prinavrátiť ich funkčnosť, pričom ich stále chrániť pred prostredím a pobúrením spoločnosti-vymeňte konvenčnú obuv za barefoot. 

Prečo si na každodenné nosenie vybrať práve barefoot topánky?

Barefoot obuv predstavuje jedinečný koncept obuvi, ktorá naším nohám umožňuje pohyb v prirodzených podmienkach, pričom ich stále chráni pred vonkajšími vplyvmi. Na to, aby chodidlo správne pracovalo, musí mať pri pohybe dostatok priestoru a nesmie ho nič obmedzovať. A práve o tom barefoot obuv je. Kvalitné barefoot topánky sú navrhnuté tak, aby ich nosenie počas dňa poskytovalo ultimátny komfort. 

Čo musia barefoot topánky spĺňať, aby boli vhodné na každodenné nosenie?

Barefoot obuv musí spĺňať najmä štyri základné podmienky: 

  • Tvar topánky zodpovedá prirodzenému tvaru ľudského chodidla a predná časť je dostatočne priestranná. Pri nášľape sa prsty prirodzene rozprestierajú do vejárovitého tvaru, čím poskytujú väčšiu odrazovú plochu a lepšie rozloženie váhy. Práve úzky tvar topánky môže za väčšinu problémov s nohami, keďže v úzkej topánke sa noha jednoducho nedokáže prirodzene pohybovať. 
  • Barefoot obuv má zero drop, a teda nulový výškový rozdiel medzi pätou a prstami. Vďaka tomu je os tela v pravom uhle so zemou čo pozitívne vplýva na balans, vhodne umiestnené ťažisko a správne držanie tela.
  • Ultratenká a ohybná podrážka barefoot topánok zabezpečí nielen skvelý ground feel, a teda kontakt s povrchom a neurostimuláciu, umožňuje aj chodidlu správne sa pri chôdzi ohýbať a rýchlo sa prispôsobovať zmenám terénu. Vďaka ohybnej podrážke sa pri pohybe zapája kompletne celé chodidlo, od päty až po končeky prstov, čím sa prirodzene posilňuje.
  • Ľahká váha topánky a flexibilné materiály hrajú pri barefoot obuvi dôležitú úlohu. Barefoot obuv má nohe zabezpečiť čo najprirodzenejšie prostredie. Flexibilné materiály sa postarajú o to, aby sa obuv nohe dokonale prispôsobila a ničím ju neobmedzovala. Ľahká váha topánky zas pôsobí preventívne proti únave a pocitu ťažkých nôh a zabezpečuje bezkonkurenčný komfort.
  • Okrem toho by mala byť obuv samozrejme vyhotovená veľmi precízne, s dôrazom na detail a z kvalitných materiálov. Investícia do barefoot obuvi je totiž investícia do zdravia a pohodlia. 

    Barefoot pre každú nohu

    Bez ohľadu na to kto ste, koľko máte rokov, čo v živote robíte či v akom stave máte nohy, barefoot obuv je pre každého vhodná na každodenné nosenie. Pri prechode na barefoot netreba zabúdať na to, že nohy dlhé roky v konvenčnej obuvi nemali zrovna najlepšie podmienky. Preto treba k prechodu pristupovať obozretne a opatrne. Človek, ktorý nemá s chodidlami žiadne problémy, sa prekonvertuje rýchlo, niekto dokonca okamžite. Chodidlo, ktoré dostalo už zabrať a čo-to ho trápi, bude potrebovať viac času a postupný prechod. Pre každé chodidlo však barefoot predstavuje nádej na zlepšenie, preto sa netreba vzdávať a dať tejto jedinečnej obuvi šancu. 

    Prechod na barefoot, na čo si dať pozor?

    Ako sme si už spomínali, prechod na barefoot nie je vždy rýchly a ľahký, niekedy vyžaduje čas a trpezlivosť. Koľko trvá úplný prerod nie je možné povedať, vždy je to veľmi individuálne. Ak ste barefoot nováčik, alebo sa odhodlávate tento typ obuvi vyskúšať, dávkujte si ho postupne. Prezujte sa do barefootiek v práci. Skúste v nich chodiť doma alebo ich obujte na krátku prechádzku do mesta. Postupne pridávajte čas až zistíte, že ste v nich strávili celý deň a vaše chodidlo nemôže byť spokojnejšie ☺ . 

    Na čo si treba dať pozor? V prvom rade si treba správne vybrať. Na trhu nájdeme veľké množstvo modelov a značiek, ktoré sa tvária ako barefoot ale v skutočnosti nie sú. Dbajte na to, aby topánky spĺňali vyššie menované 4 hlavné atribúty barefoot obuvi. Dizajnov a druhov je nespočetne veľa, je naozaj z čoho vyberať. Už viac nemusíme robiť kompromisy medzi pohodlím a dizajnom. 

    Ako si uľaviť pri bolesti chodidla?

    Naše nohy roky trpeli v nevhodnej obuvi. Prechod na barefoot a každodenné nosenie minimalistickej obuvi im jednoznačne prospeje, no nie vždy to stačí. Preto sa odporúča do dennej self-care rutiny zaradiť aj cvičenia pre zdravé chodidlá a masáže, ktoré uľavia od bolesti. V prípadne pretrvávajúcich bolestí alebo vážnejších problémov neváhajte a kontaktujte svojho lekára, prípade vyhľadajte fyzioterapeuta alebo podiatra. Nohy nás celý deň ochotne nosia, preto sa o ne starajme, rozmaznávajme ich a v žiadnom prípade nepodceňujme ich zdravotný stav. Zdravé a funkčné chodidlo dokáže vo výraznej miere zlepšiť kvalitu života. 

    Najlepšie barefoot topánky na každodenné nosenie

    Be Lenka má vo svojej ponuke široké spektrum modelov pre každého a na všetky príležitosti. Naša kolekcia sa každoročne rozrastá o množstvo dizajnovo unikátnych barefoot kúskov. Každým modelom sa snažíme svet barefoot posunúť o level vyššie. Výskum, vývoj a neustále napredovanie sú pre nás prioritou. 

    Každý model z dielne Be Lenka a Barebarics je dizajnovo jedinečný, no všetky spája rešpektovanie atribútov ktoré robia barefoot barefootom, ich všestranné využitie, dôraz na kvalitné materiály, precízne spracovanie, na celodenné pohodlie a nadčasovosť. 

    Muži všeobecne najviac obľubujú teniskové modely, ktorých máme v ponuke viac než dvadsať. V ponuke si vyberú aj z funkčných barefoot topánok z pleteniny, ktoré sú vhodné na tréning a šport. V lete sa tešia z praktických slip-on tenisiek a v zime ich zas zahrejú naše vyteplené modely. Keďže je našou prioritou pokryť všetky potreby funkčnou barefoot obuvou, v ponuke si vyberú z topánok vhodných k obleku aj na hory. 

    Be Lenka ponúka ženám naozaj široké spektrum modelov rôznych dizajnov na všetky príležitosti. Od tenisiek na voľný čas, po elegantné či ležérne balerínky, romantické a športové sandáliky, mokasíny, slip-on tenisky, až po čižmičky nízkeho a vysokého strihu a papuče na doma. 

    V Be Lenka myslíme aj na tých najmenších. Od detských modelov až po dospelácke verzie dostupné v juniorských číslach, ponuka pre deti je naozaj bohatá. Deti si vyberú topánky do školy, na prezutie, ku vode, do zimy či na každodenné dobrodružstvá. Elegantné na formálnejšie udalosti či v hravom dizajne. 

    Vďaka osvete, ktorá hovorí o dôležitosti zdravého a funkčného chodidla, dnes už vieme, že nie je lepšej obuvi na každodenné nosenie ako je barefoot. Vďaka barefoot topánkam noha zažije pocit neopísateľnej slobody a bezkonkurenčného komfortu. Neustála potreba na sebe pracovať, technologicky sa zlepšovať a posúvať barefoot svet stále dopredu môžeme úprimne a bez ostychu povedať, že najlepšie barefoot topánky na každodenné nosenie sa rodia aj v mysliach našich dizajnérov a zdobia police našich showroomov. Be Lenka a Barebarics obúvajú každého, bez rozdielu na vek či pohlavie, každý deň, celý deň, 365 dní v roku. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu