Letné barefoot sandále

Be Lenka logo Be Lenka
08.07.2024
Letné barefoot sandále

Tak ako k letu patrí zmrzlina a ľahké šaty, tak k nim neodmysliteľne patria aj sandále. Pre tých, ktorí ešte nie sú v tematike barefoot úplne doma, môže byť práve otázka výberu sandál jemne mätúca, pretože väčšina modelov disponuje tenkou podrážkou, ktorá je typickým znakom barefoot obuvi. Ale pozor! To, že má topánka tenkú podrážku ešte nezanemená, že je barefoot alebo že je vôbec vhodná pre naše chodidlá. Nasledujúce riadky sú venované každému, kto chce toto leto povýšiť komfort a zdravie svojich nôh o level vyššie vďaka nefalšovaným barefoot sandálikmi. Spoločne sa pozrieme na to, že nie všetky sandále s tenkou podošvou sú barefoot sandále, čo robí sandále barefootkami a ako si vybrať tie správne. Rovnako sa mrkneme na to, že sandále nie sú len na parádu, ale môžete s nimi vybehnúť do prírody či si rovno ísť aj zabehať. Nakoniec si predstavíme Be Lenka modely a presvedčíme sa o tom, že barefoot sandále je presne to, čo náš letný šatník potrebuje ☺. Prajeme príjemné čítanie.

Obsah článku

Univerzálne letné topánky s pridanými benefitmi pre zdravie? Barefoot sandále!

Máloktorá sezónna obuv sa môže pýšiť toľkými spôsobmi využitia ako práve letné sandále. Sandále sú vhodné na akúkoľvek príležitosť. Do práce, do mesta, na rande, na výlet. Vďaka svojej ľahkej váhe a tomu, že sa hodia prakticky k čomukoľvek, sú skvelou voľbou do batožiny na dovolenku. Sandáliky skvele doplnia aj formálnejší outfit, treba sa dať len pozor na akcie, kde sa vyžadujú topánky s uzavretou špičkou. Tie sú povinnou súčasťou dress code white tie a black tie (tie najformálnejšie dress code, s ktorými sa väčšina „bežných smrteľníkov“ ani v praxi nestretne ☺ Pokiaľ teda nechodíte pravidelne na Ples v opere). 

Využitie sandálov sa však nelimituje len na bežný mestský či pracovný život alebo dovolenku. Sandáliky nájdu svoje uplatnenie aj pri prechádzkach v prírode či dokonca pri behu. O tom si povieme viac ďalej v článku. 

Ak teda hľadáte obuv, ktorá skvele doplní váš šatník a nájde svoje využitie pri každej príležitosti, určite sa poobzerajte po sandálikoch. Ak chcete svojim nohám dopriať extra komfort a užiť si pridané zdravotné benefity, zúžte svoj výber na sandáliky typu barefoot. Ako spoznať barefoot sandále a ako si pre seba vybrať ten správny pár? Odpovede na tieto otázky a ešte ďaleko viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. 

Nie každé sandále sú barefoot, aj keď majú tenkú podošvu

Ako sme už načrtli vyššie, mnoho ľudí si myslí, že sandále s tenkou podošvou sú brané ako barefoot. No, také jednoduché to veru nie je. Tenká podošva je totižto len jedným z atribútov barefoot typu obuvi. Na to, aby mohli byť topánky chápané ako barefoot musia mať okrem spomínanej podošvy aj anatomický tvar, zero drop a ľahkú váhu. A ešte k tej podošve – hrúbka podošvy je len jedným kritériom, ktoré musí spĺňať. Okrem toho, že musí byť ultra tenká, musí byť flexibilná priečne aj pozdĺžne. A to väčšina, síce tenkých, podošiev konvenčných topánok nespĺňa. Ak teda hľadáte sandáliky, ktoré budú okrem svojho letného dizajnu aj funkčným a zdravým kúskom, určite sa popozerajte po modeloch, ktoré spĺňajú vyššie spomenuté. Nie je všetko totižto len o hrúbke podošvy ☺. 

Ako si vybrať správne barefoot sandále?

V prvom rade treba hľadať sandále, ktoré spĺňajú všetky štyri už spomínané barefoot atribúty, zopakujme si: 

  • Anatomický tvar, ktorý poskytne chodidlu dostatok priestoru na prirodzený pohyb a podporuje jeho biomechaniku. 
  • Zero drop, a teda nulový výškový rozdiel medzi pätou a špičkou, vďaka čomu je telo v dokonalej línii s povrchom, podporuje sa správne držanie tela i rozloženie váhy.
  • Ultra tenká a vo všetkých smeroch flexibilná podošva, ktorá podporuje propriocepciu a zabezpečuje dokonalý kontakt s povrchom.
  • Ľahká váha a flexibilné materiály, ktoré zabezpečia dokonalý fit topánky na nohy a bojujú proti únave nôh.

Remienok okolo členku/priehlavku – veľmi dôležitou súčasťou barefoot sandál je remienok, ktorý ich pevne uchytí na nohu. V porovnaní s inými barefoot modelmi, ako sú napríklad tenisky alebo balerínky, držia sandáliky na nohách menšou plochou, preto je dôležité, aby na nohe sedeli pevne a nepadali. Inak by sa stalo, že bude noha permanentne v kŕči, ako sa bude snažiť topánku na nohe udržať. Takto by sme si zarobili nielen na samotné kŕče či preťaženie a v konečnom dôsledku aj veľké bolesti, a to nielen chodidiel. Preto barefoot obuv neponúka topánky ako sú šľapky a žabky, ktoré na nohe držia len pásikom okolo nohy, resp. pomedzi prsty. Ak chceme mať zdravé a funkčné chodidlo, mali by sme sa vyhnúť noseniu obuvi, ktorá nesedí pevne na nohe. 

Pri výbere sandálikov myslíme na to, že noha v topánke s otvorenou špičkou nepotrebuje taký nadmerok, ako je tomu pri uzavretej obuvi. Pri sandálikoch úplne stačí nadmerok 0,5 cm. Inak môže topánka nepresne sedieť a my môžeme voľnou špičkou zakopávať. 

Keď už máme vyselektované topánky, ktoré sú barefoot, zamyslíme sa nad účelom, na ktorý ich chceme využívať. Be Lenka má vo svojej ponuke barefoot sandáliky so širokospektrálnym využitím, od športových až po elegantné, či minimalistické kúsky, ktoré hravo zastúpia všetky role. Následne sa už len vyhráme s farebným prevedením a dizajnom, aby model čo najlepšie zapadol do nášho šatníka a k našej osobnosti. A môžeme si užívať nefalšovanú barefoot slobodu a radosť z pohybu v nových letných barefoot sandálikoch. 

Sandále na turistiku? Prečo nie!

Barefoot sandále nie sú len efektným doplnkom na letné dni do mesta či na dovolenku, sú aj efektívnym spoločníkom do prírodu či na ľahkú turistiku. Pri sandálikoch, ktoré vyberáme za týmto účelom musíme dbať na to, aby čo najlepšie a najpevnejšie sedeli na nohách. Ideálnym typom sú barefootky, ktoré majú aj „žapokoidný“ pásik medzi prstami. Vďaka nemu nebudú nohy pri nerovnom teréne šmýkať v topánke dopredu. Vyvetrať na prechádzke v prírode barefoot sandáliky je pre telo i myseľ veľmi prínosné. Ultratenká podrážka zabezpečí dokonalý kontakt s povrchom, tým pádom sa telo lepšie adaptuje a skracuje sa aj reakčný čas pri zmene terénu. Hrúbka podrážky umožňuje terénu mikromasírovať chodidlo a stimulovať nervové zakončenia. Anatomický tvar dá nohe dostatok priestoru na prirodzenú biomechaniku, takže chodidlo funguje presne tak, ako biologicky má. 

Môžem v barefoot sandáloch behať?

Barefoot nadšenci, ktorí sú zároveň nadšencami behu, nedajú dopustiť na beh v barefoot sandáloch. Je to vôbec možné? Samozrejme, a mnohí si to nevedenia vynachváliť. Sandále, ktoré sú určené na beh, musia na nohe sedieť viac ako dokonale. Druhou vecou, ktorá musí byť viac než dokonale vyladená, je technika behu. To môže chvíľku trvať, kým sa do toho človek dostane. Rovnako môže na začiatku cítiť pri behu v barefoot sandáloch diskomfort. Aj to je v poriadku, noha si musí zvyknúť, o to viac, ak sme predtým nebehali v barefoot teniskách. Pri behu v barefoot sandáloch je kladený dôraz na dopad cez prsty, táto technika vyžaduje sústredenie a plnú prítomnosť mysle v okamžiku. Vo všeobecnosti sa odporúča najskôr natrénovať správnu techniku behu v teniskách a až potom presedlať na sandále. Skúsení bežci rovnako odporúčajú najskôr sandále „zabehnúť“ v interiéri na páse alebo na krátkej trase. 

Treba ale prízvukovať, že beh v barefoot sandáloch nie je pre každého to pravé orechové a ak aj áno, neodporúča sa na ultrarun-y alebo náročné behy v horskom teréne. Ak ste to skúsili, ale neoslovilo vás to, je to úplne v poriadku. Behať môžete aj v barefoot modeloch na to určených a užívať si všetky zdravotné benefity, ktoré táto obuv ponúka. 

Be Lenka barefoot sandále na všetky príležitosti

Keďže v Be Lenka vieme, že sandáliky neodmysliteľne patria k letu a tešia sa u žien ohromnej popularite, máme vo svojom sortimente hneď niekoľko typov, ktorými pokrývame všetky potreby modernej ženy – od univerzálnych a nadčasových kúskov, cez modely vhodné na formálnejšie udalosti až po sandáliky ktoré sa nezľaknú ani ľahkého terénu v prírode. Všetky modely spĺňajú náročné podmienky barefoot obuvi, a preto u nich okrem, pre sandáliky typickej, tenkej a flexibilnej podrážky nájdete aj anatomický tvar, zero drop a ľahké prevedenie. Poďme si spoločne posvietiť na modely Summer, Iris, Flexi, Claire, Promenade a Grace

Be Lenka Summer

Be Lenka Summer, v hnedej (Brown) a čiernej (Black), sú dokonalé minimalistické kožené sandále pariace k nestarnúcim a univerzálnym modelom, ktoré budú v kurze vždy. Neuveriteľne nadčasový model, ktorý zapadne do každého šatníka a hodí sa naozaj ku všetkému. Dva nastaviteľné remienky zabezpečia, že model sadne dokonale na každý typ nohy. Model Be Lenka Summer je navrhnutý podľa anatomických špecifikácií ženského chodidla, vďaka čomu v ňom bude každý krok stelesnená radosť. Skombinujete ich so šatami, šortkami, denimom, Be Lenka Summer budú skvelým spoločníkom na každý deň, do práce, na voľný čas i na dovolenku. 

Be Lenka Iris

Barefoot sandále Be Lenka Iris prinášajú prémiovú kvalitu a nadštandardný barefoot zážitok. Nadčasový model, dostupný v univerzálnych farbách ako je čierna (Black) a telová (Nude). Elegantný element v podobe remienka okolo členka pridáva modelu Be Lenka Iris na výnimočnosti. Sofistikovaný detail – Be Lenka logo na remienku – podčiarkuje celkový dizajn. Model je vyrobený z prémiovej kože a dizajnovaný podľa ženského chodidla. Dokonale podčiarkne elegantný aj ležérny outfit. Do práce i na rande a ako ultraľahká súčasť príručnej batožiny na dovolenku. Vyskúšajte model Be Lenka Iris a celé leto ho nedáte z nôh dole. 

Be Lenka Flexi

Hľadáte všestranný model sandálov, s ktorými môžete vyraziť nielen do mesta ale i do prírody alebo na poznávací zájazd na dovolenke? Model Be Lenka Flexi je ten pravý. Dostupný v troch farebných prevedeniach – čierna (Black), olivovo zelená (Olive Green) a čierno-ružová (Fuchsia Pink). Model Be Lenka Flexi disponuje textilnými remienkami, ktoré sa dajú dotiahnuť presne podľa potreby a topánka tak drží na nohe ako druhá koža bez toho, aby ju niekde obmedzovala. Model je vhodný na rôzne príležitosti a vďaka textílii sa jednoducho udržiava. Skombinovať sa dá rovnako so šatami ako aj so športovými outfitmi. Vďaka tomu, ako dokonale sadne model na nohu a svojej ultra nízkej váhe je vhodný aj na prechádzky do prírody či poznávacie zájazdy, na ktorých dostávajú naše nohy pekne „do tela“. V modeli Be Lenka Flexi budú vaše nohy rozmaznávané pohodlím a zvládnu omnoho viac ako v konvenčnej obuvi. Užite si nepoznaný komfort a barefoot slobodu s modelom Be Lenka Flexi

Be Lenka Grace

Univerzálny model Be Lenka Grace prichádza v dvoch neutrálnych vyhotoveniach – vo farbe piesku (Sand) a slonoviny (Ivory White) a dvoch elegantných a dychberúcich prevedeniach – v zlatej farbe (Gold) a vo farbe ružového zlata (Rose Gold). Sandále sú vyrobené z prvotriednej kože a dizajnované podľa ženského chodidla. Remienok, ktorý drží prednú časť nohy, je na suchý zips, vďaka čomu sa dokonale prispôsobí akejkoľvek šírke chodidla. Navyše je širší, v porovnaní s inými modelmi, preto bude sedieť aj chodidlu, ktorému sandáliky s úzkymi remienkami nepasujú. Sandále sa hodia prakticky k čomukoľvek, vo farbe Ivory White, Gold a Rose Gold skvele doplnia aj formálnejší outfit, či dokonca svadobné šaty ☺. Nízka váha a luxusná flexibilita z modelu Be Lenka Grace robí skvelého spoločníka na dovolenku. Model Be Lenka Grace sa postará o to, že vaše nohy budú rozmaznávané bezkonkurenčným pohodlím a každý váš krok bude sprevádzaný gráciou neopakovateľného štýlu a čírou radosťou z barefoot slobody. 

To, že sandále a žabky nie sú vhodná obuv sme si už spomínali. Napriek tomu sa žabky tešia stále ohromnej popularite. Čo je ale pozitívna zmena, čím ďalej tým viac ľudí si uvedomuje, že sa to dá aj inak, a volia si žabky sandálového strihu. A keďže aj my vieme, že dizajn žabiek má svoje čaro, prinášame vám ho v zdravej, a hlavne v barefoot verzii, a to v modeloch Be Lenka Claire a Be Lenka Promenade

Be Lenka Claire

Be Lenka Claire je príjemným a minimalistickým mixom obľúbených žabiek a sandál s remienkom okolo priehlavku. Dostupné v univerzálnej čiernej (Black) a čokoládovej (Chocolate), ale aj odvážnej a dychberúcej plameniakovej ružovej (Flamingo Pink), sandáliky Be Lenka Claire sú jedinečným modelom, ktorý doplní akýkoľvek šatník. Vďaka dvom nastaviteľným remienkom si topánky prispôsobíte tak, že sadnú na vaše chodidlo ako naň stvorené. Ich ľahká váha z nich robí dokonalého spoločníka na dovolenky ale i dlhé prechádzky. Práve nízka váha funguje ako prevencia proti únave nôh. Model sa poľahky kombinuje, skvele pasuje ako k rifliam tak i šatám. Aby sa nezabudlo, aj model Claire je vyrobený z prvotriednej kože ☺. 

Be Lenka Promenade

Ďalším modelom, ktorý efektívne kombinuje dizajn žabiek so sandálmi s barefoot atribútmi, je model Be Lenka Promenade. Tento model by sme mohli zadefinovať ako minimalistický a maximálne nadčasový. Dostupný je hneď v štyroch farebných prevedeniach – v pieskovej (Sand), čiernej (Black), roztomilej zelenej (Green) a neutrálnej tmavohnedej (Dark Brown). Vyhotovené sú z prémiovej kože, model Sand je z brúsenej Nubuk kože, ostatné z hladkej Nappa kože, a vďaka svojmu univerzálnemu vzhľadu sú dokonalým spoločníkom pre všetky udalosti. Vďaka zapracovaným gumičkám skvele sadnú aj na vyšší priehlavok, remienok okolo nohy zas zaistí, že topánka bude na nohe sedieť pevne a stabilne. 

Sandále sú bezpochyby tým najvďačnejším typom letného obutia. Vďaka minimu materiálu, ktorý kryje nohu, zvládnu aj tie najvyššie horúčavy. Navyše sú veľmi vďačné na starostlivosť. Mnoho ľudí sa nechalo pomýliť, a bralo sandále s tenkou podošvou automaticky ako barefoot. My však už vieme, že tomu tak nie je, a na to aby bola obuv barefoot, musí spĺňať ďaleko viac ako len mať tenkú podošvu. 

Barefoot obuv prináša nespočetné množstvo zdravotných benefitov, bezkonkurenčný komfort a neopakovateľnú slobodu pohybu. Spravte pre seba a svoje chodidla toto leto niečo extra, a vymeňte svoje tradičné sandále za barefoot model. Určite neoľutujete a budete vám zaťažko ich vymeniť za iný typ obuvi, keď teplé letné dni vystriedajú svieže teploty vrtošivej jesene. Aj keď, aj na to máme liek. Ale o tom niekedy nabudúce ☺. Zatiaľ si užite pohodlné leto v barefoot sandálikoch z dielne Be Lenka. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu