Deformity a zdravotné problémy chodidla u dospelých

Be Lenka logo Be Lenka
30.09.2024
Deformity a zdravotné problémy chodidla u dospelých

Jedným z najvyťaženejších, a často aj najpreťažovanejších, systémov v ľudskom tele je nepochybne kostrovo-svalový aparát. Ak by sme sa mali zamerať na jednu konkrétnu časť, ktorá v rámci celého systému dostáva najviac zabrať, boli by to práve nohy. Okrem toho, že nesú celú váhu nášho tela a sú prakticky nonstop v pohotovosti počas väčšiny nášho aktívneho dňa, musia znášať aj nie vždy pekné zaobchádzanie z našej strany – od nevhodnej obuvi po chýbajúcu starostlivosť.

Obsah článku

V nasledujúcich riadkoch si priblížime najčastejšie sa vyskytujúce problémy s chodidlami, pozrieme sa na symptómy, príčiny a liečbu, a – najdôležitejšie – poradíme, akou prevenciou môžeme daným problémom predchádzať. V závere článku si samozrejme odpovieme aj na otázku, akú úlohu hrá v procese prevencie problémov s chodidlami a deformít chodidiel barefoot obuv. 

Najčastejšie zdravotné problémy a deformity chodidla

Problémov súvisiacich s nohami a deformít chodidla je veľa, my sa však bližšie pozrieme na tie najčastejšie sa vyskytujúce. Dospelých najčastejšie trápia zarastajúce nechty, plantárna fascitiída, hallux valgus, kladivkové prsty, pätné ostrohy, otlaky a kurie oká a metatarzalgia. Povieme si, ako sa jednotlivé problémy prejavujú, čo stojí za ich vznikom, aké sú možnosti ich riešenia a prevencia ich vzniku. 

Zarastajúce nechty

Najčastejším problémom, ktorý minimálne raz v život potrápil väčšinu dospelých, sú zarastajúce nechty. Jedná sa o jav, kedy okraj nechtu zarastá do mäkkého tkaniva nechtového valu, sprevádza ho začervenanie, bolesť, zápal, môže zahnisať, môže sa dokonca vytvoriť absces (vačok naplnený hnisom). Najviac rizikovými skupinami sú ľudia s genetickou predispozíciou, diabetici, osoby s poruchou cirkulácie a starší ľudia. 

Aké sú príčiny zarastania nechtov? Zväčša sa jedná o dôsledok nesprávnej techniky strihania nechtov. Ďalšou častou príčinou je nevhodne zvolená obuv. Priúzka alebo malá topánka spôsobuje tlak na necht, ten sa pod týmto tlakom „zaryje“ do nechtového valu a problém je na svete. Trauma nechtu (úraz) môže rovnako viesť k jeho zarastaniu. Za zarastajúce nechty môžeme dokonca poďakovať aj genetike. Problémom býva i atypické nechtové lôžko či tvar samotného nechtu. 

Aká je liečba? Teplá voda a obklady pomáhajú zmierniť zápal a stlmiť bolesti. Na vytiahnutie hnisu môžeme použiť mastičku z lekárne (Ichthamol, Ichtoxyl). V prípade, že domáca liečba nie je dostatočná alebo sa stav zhoršuje, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc – podiatra, medicinálnu pedikúru, prípadne všeobecného lekára, ktorý vás v prípade potreby odošle na chirurgiu. Veľkým problémom sú vracajúce sa zarastania, vtedy môže vzniknúť potreba komplexnejšieho riešenia, nakoľko je pravdepodobné, že je poškodené nechtové lôžko.

Existuje prevencia aby nechty nezarastali? Samozrejme. Je dôležité osvojiť si správnu techniku pedikúry. Nechty strihať priamo, nie do oblého tvaru a nikdy nie príliš nakrátko. Pri výbere topánok je dôležité, aby mali prsty v prednej časti dostatok priestoru. Ideálnou obuvou je barefoot, ktorý ponúka štedrý priestor aby sa prsty mohli prirodzene pohybovať. 

Plantárna fascitiída

Bolí vás päta? Môže sa vás týkať zdravotný problém, pri ktorom dochádza k zápalu alebo poškodeniu plantárnej fascie, šľachy na spodnej strane chodidla, ktorá spája pätovú kosť s prstami. Najčastejšie prejavuje ako bodavá bolesť, zvyčajne ráno. Po rozhýbaní môže bolesť ustúpiť, ale zvykne sa vrátiť po dlhšom státí a sedení. Zápal môže sprevádzať opuch a zvýšená citlivosť. Najviac ohrození sú bežci, ľudia s nadváhou a ľudia, ktorí nosia nevhodnú a nesediacu obuv. 

Aké sú príčiny? Ochorenie vzniká, keď sa v šľache objavia trhliny. Tie môžu byť následkom zvýšeného napätia a preťažovania fascie. Určité druhy cvičenia, ktoré kladú dôraz na pätu, môžu byť spolu-faktorom vzniku. Nevhodná obuv rovnako, nakoľko podporuje zlý stereotyp chôdze s dôrazom na pätu. Ploché nohy či naopak príliš vysoká klenba, nakláňanie sa pri chôdzi, zlé rozloženie telesnej váhy či dokonca spôsob, akým stojíme sa môžu podpísať na jej vzniku. Rovnako aj preťažovanie chodidla či úrazy. 

Liečba pri plantárnej fascitiíde zahŕňa kombináciu podávania liečiv a cvičenia pod vedením skúseného fyzioterapeuta. Pri terapii sa používa aj tejpovanie a vo vážnejších prípadoch nočné dlahy. V prípade, že neinvazívne terapie nepomáhajú, musí niekedy vstúpiť do procesu liečby lekár, ktorý môže odporučiť intenzívnejšie terapie, ako napríklad injekčnú aplikáciu liečiv, podporu liečby krvnou plazmou či dokonca operáciu. 

Ako pri každom zdravotnom probléme, aj tu platí, že najlepšia liečba je prevencia - zdravá váha, výber vhodnej obuvi, preferovanie športov s nízkym dopadom (bicyklovanie alebo plávanie). Vhodné je zaradiť do svojej pravidelnej self-care rutiny cvičenia pre zdravé chodidlá. Zdravá klenba, pružná achilovka a flexibilné chodidlo sú najlepšou prevenciou zápalu plantárnej fascie. 

Hallux valgus

Jednou z najviac sa vyskytujúcich deformácií chodidla je vbočený palec – hallux valgus. Táto nepríjemná ortopedická deformácia postihuje viac ako 20% dospelých vo veku 18-65 rokov a viac ako 35% vo veku 65 plus. Trápi vás hrbolček na prvom kĺbe veľkého palca na nohe? Smeruje špička vášho veľkého palce nie dopredu, ale smerom k ostatným prstom, do strany? S najväčšou pravdepodobnosťou sa vám vytvoril hallux. Prejavy sa líšia v závislosti od závažnosti prípadu. Od bezbolestného, len estetického problému, ktorý sa ale zvyčajne v čase zhoršuje, po bolestivý stav znemožňujúci nosenie uzavretej obuvi či dokonca obmedzujúci chôdzu. V najzávažnejších prípadoch spôsobuje hallux deformitu – prestavbu – kostičiek chodidla. A to už je veľký problém. 

Príčiny vzniku halluxu sú do veľkej miery podmienené geneticky, no najviac naň vplýva nosenie nevhodnej obuvi, ktorá tlačí prsty k sebe a nasilu ich vyosuje ich z prirodzeného postavenia. Obrovským problémom sú topánky na podpätku, ktoré spôsobujú prenos váhy na prednú časť chodidla, čo spôsobuje veľký tlak na kostičky prstov. Úrazy či prudký nárast váhy sa môžu tiež podpísať na vzniku deformity. 

Liečba sa líši podľa aktuálneho štádia. Počiatočné fázy dokáže vyriešiť zmena obuvi za takú, ktorá podporuje prirodzené postavenie prstov a správne rozloženie telesnej váhy pri chôdzi. Pomôcť môžu aj špeciálne rozdeľovače prstov, ktoré vbočenému palcu ukážu, kde je jeho miesto. Samozrejmosťou je cvičenie, ktoré podporí flexibilitu a mobilitu. V prípade, že sa pridruží zápal alebo opuch, je možné pridať nesteroidené protizápalové lieky, analgetiká pri bolesti a obklady zmierňujúce opuch. V prípade silno zanedbaného halluxu, kedy došlo k prestavbe kostičiek chodidla, sa indikuje operatívna liečba. 

Prevencia vzniku halluxu by mala byť jednou z top priorít čo sa zdravia našich chodidiel týka. Základnom je výber správnej obuvi. Obuv by mala poskytovať dostatok priestoru pre prirodzené rozloženie prstov a umožniť im vejárovito sa rozprestrieť pri nášľape. Obuv by mala mať zero drop, a teda nulové prevýšenie medzi pätou a prstami, aby sa podporilo zdravé držanie tela, optimálne rozloženie váhy a správny stereotyp chôdze. Chodidlá by sme mali pravidelne precvičovať, aby sme ich udržiavali flexibilné a mobilné. Udržiavanie si zdravej váhy a vyhýbanie sa dlhému státiu tiež pomôžu v boji proti vzniku halluxov. 

Kladivkové prsty

Kladivkové prsty vznikajú väčšinou ako priamy dôsledok halluxu. Ide o napnutie šliach v prostrednom kĺbe, ktoré spôsobí pokrčenie prstu v tomto kĺbe pričom sa prst ohne smerom nadol. Ohnutie sa časom prehlbuje a prst už nie je možné narovnať. Kladivkové prsty môžu sprevádzať otlaky, odreniny a kurie oká. Nechty na postihnutých prstoch bývajú zhrubnuté a náchylnejšie na plesňové ochorenia a zarastanie. 

Najčastejšou príčinou vzniku kladivkových prstov je nosenie nevhodnej úzkej obuvi či vysokých podpätkov. Okrem svojej spojitosti s halluxom môžu byť kladivkové prsty sprievodným javom pri cukrovke, reume a psoriáze. V prípade, že sa kladivkové prsty objavia u mladších ročníkov, môže stáť za ich vznikom vrodená chyba, zlé postavenie chodidla či neurologické ochorenie. Ochorenie častejšie postihuje ženy a vo veľkej miere ho ovplyvňuje aj dedičnosť. 

Problém s kladivkovými prstami sa rieši zvyčajne formou fyzioterapie a použitím rôznych korekčných ortopedických pomôcok. 

Ideálna je samozrejme prevencia. Tá zahŕňa, ako inak, voľbu správnej obuvi, ktorá podporuje prirodzenú biomechaniku chodidla, pravidelné cvičenie, ktoré zabezpečí mobilitu a flexibilitu chodidla, zdravá telesná váha, pravidelný pohyb a dostatok času na regeneráciu chodidiel. 

Pätné ostrohy

Tak ako už samotný názov naznačuje, jedná sa o kostný výrastok - ostrohu (deformitu) - na pätovej kosti. Ten môže byť veľmi nepríjemný, bolestivý a v závažných štádiách môže vo vysokej miere ovplyvňovať kvalitu nášho života. Faktory, ktoré ovplyvňujú vznik pätovej ostrohy sú najmä dlhodobý tlak na pätu, nosenie nevhodnej obuvi, obezita, preťažovanie nôh a nedostatočná regenerácia, vysoký vek (prirodzená strata pružnosti), plochonožie, iné deformity chodidla, neurologické príčiny, traumy či rôzne ochorenia (reuma, diabetes). 

Liečba pätovej ostrohy sa v prvom rade zameriava na zmiernenie bolesti, liečbu zápalu (ak je prítomný), odľahčenie päty a liečbu plantárnej fascitiídy (vzhľadom na úzky súvis). Liečba zahŕňa komplexnú fyzioterapiu, môžu sa použiť ortopedické kompenzačné pomôcky, chladivé obklady či ultrazvuková terapia. Dôležitým krokom pri liečbe je zmena obuvi. V najhorších prípadoch je indikovaný operačný zásah na odstránenie ostrohy. 

Prevencia proti vzniku pätovej ostrohy je prakticky rovnaká, ako pri plantárnej fascitiíde. Dôležité je, aby malo chodidlo podmienky simulujúce jeho prirodzené prostredie, kde ho nič netlačí, nelimituje a je podporená jeho prirodzená funkcia. Pre zachovanie funkčnosti chodidla je vhodné pravidelné cvičenie podporujúce flexibilitu a mobilitu. Zdravá telesná váha je tiež žiadúca, aby nedochádzalo k preťažovaniu nôh. Správny stereotyp chôdze a rozloženie váhy sú pri každej prevencii ortopedických ochorení „must-have“. 

Otlaky a kurie oká

Otlaky a kurie oká patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce zdravotné problémy spojené s chodidlom a postihujúce všetky vekové skupiny. Oba problémy vznikajú ako odpoveď kože na mechanický tlak a odieranie, no líšia sa v závažnosti. Kurie oko je kruhovité ložisko zhrubnutej kože, ktoré je viditeľne ohraničené. Obsahuje jadro a sfarbené býva dožlta, prípadne žlto-šeda. Často môžeme v jeho jadre pozorovať čierny tŕň prenikajúci do hĺbky. Napriek mýtom je kurie oko NEINFEKČNÉ. Otlak je pľuzgier oblého tvaru (nemusí byť vždy presne kruhový a nebýva presne ohraničený), naplnený priehľadnou tekutinou farebne splýva s okolitou pokožkou. Kurie oká a otlaky vznikajú v dôsledku nadmerného mechanického trenia. Pokožka sa bráni zhrubnutím kože, napríklad pri kontakte so zle sediacou obuvou, ktorá sa o ňu intenzívne mechanicky trie. Okrem nevhodnej obuvi môže kurie oká a otlaky spôsobiť aj nenosenie ponožiek do topánok, kvôli čomu dochádza k intenzívnejšiemu treniu. 

Kurie oko i otlaky vedia znepríjemniť život, no našťastie je ich liečba pomerne jednoduchá. Otlak sa lieči ľahšie. Veľakrát stačí si ho vôbec nevšímať, maximálne ho prelepiť aby nedochádzalo k ďalšiemu treniu. Napriek tomu, že to môže znieť ako dobrý nápad, otlak nikdy neprepichujeme, hrozí riziko zanesenia infekcie, čím sa celé liečenie predĺži. Liečba kurieho oka je o niečo zdĺhavejšia. Samoliečba sa odporúča v počiatočných štádiách. Po úvodnej kúpeli v teplej slanej vode alebo mydlovej vode sa zmäknutá koža jemne odstraňuje pilníkom alebo pemzou. V žiadnom prípade sa nepoužívajú ostré predmety a už vôbec sa koža nesmie strihať, hrozilo by riziko zanesenia infekcie. Najlepším riešením je však návšteva odbornej medicinálnej pedikúry. V prípade, že si neporadí ani skúsený pedikér, nastupuje do liečby dermatológ, ktorý zvyčajne kurie oká vypaľuje tekutým dusíkom, prípadne volí odstránenie skalpelom alebo laserom. 

Otlakom a kurím okám dá pomerne jednoducho predchádzať. Treba nosiť správne padnúce topánky, vhodné sú kvalitné ponožky dobre odvádzajúce vlhkosť. Pravidelná starostlivosť o chodidlá, pri ktorej sa odstráni zrohovatená koža a chodidlo sa dobre hydratuje, tiež funguje ako spoľahlivá prevencia. 

Barefoot obuv ako univerzálna prevencia?

Každý z vyššie spomínaných problémov je iný, inak nám strpčuje život a inak sa lieči. Jednu vec ale majú všetky problémy spoločnú, či už ako jednu z príčin vzniku, či ako jeden zo spôsobov prevencie – obuv. Obuv nie je len estetickou záležitosťou, má zásadný vplyv na naše zdravie. Len jedna obuv je správna obuv, a to je obuv rešpektujúca chodidlo v celej jeho prirodzenosti. Obuv, ktorá sa svojím tvarom prispôsobuje chodidlu, podporuje jeho prirodzenú biomechaniku. Obuv, ktorá vďaka flexibilnej a tenkej podošve zaručí, že chodidlo sa pri chôdzi bude ohýbať a flexovať tak, ako potrebuje a ktorá prstom poskytne dostatok priestoru. Obuv, na ktorú vďaka ľahkým a flexibilným materiálom zabudneme, že ju vôbec máme na nohách. Presne to si naše chodidlá zaslúžia. A takou obuvou je barefoot obuv. Jedinečný koncept, starý ako ľudstvo samo, ktorý vytvára chodidlu tie najprirodzenejšie podmienky na pohyb. 

Ak ste doteraz nemysleli na prevenciu zdravotných problémov a deformít chodidla, nie je všetkým dňom koniec. Ako sa hovorí, radšej neskôr ako nikdy. Aj vy môžete spraviť zmenu a vykročiť s novým dňom za svojím zdravším, funkčnejším a šťastnejším ja. Obujte svoje nohy do barefoot topánok, doprajte im množstvo slobodného pohybu, zdravého cvičenia a starajte sa o ne s láskou. A v prípade, že sa vaše problémy nezlepšujú, zhoršujú alebo si jednoducho neviete dať rady, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc. Nohy máme len jedny a zaslúžia si, aby sme im dopriali len tú najlepšiu starostlivosť. 

Poznámka autora: Obsah článku je výhradne informatívneho charakteru. Nenahrádza odbornú pomoc a informácie poskytnuté odborníkmi. V prípade, že vás trápi zdravotný problém, neváhajte sa obráťte sa na odborníka. Zdravie máme len jedno a starostlivosť oň netreba podceňovať. V prípade, že vás trápi vážnejšie ochorenie, ako je napríklad diabetes alebo reuma, obráťte sa na svojho lekára hneď ako spozorujete, že je niečo v neporiadku. Pre diabetika môže byť rizikový aj otlak, preto tento stav netreba brať na ľahkú váhu. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu