Barefoot a šport

Be Lenka logo Be Lenka
10.09.2024
Barefoot a šport

Keď si ideme zacvičiť yogu alebo Pilates, automaticky odkladáme topánky a ideme naoboso. Ani by nám nenapadlo sa obuť. Bez topánok máme lepšiu stabilitu a kontrolu nad každým pohybom, a to je pri týchto dvoch cvičeniach naozaj dôležité. Ale... Len pri týchto dvoch je to tak dôležité??? Keď si však ideme zacvičiť, zabehať alebo zašportovať, napadne nám, že by sme šli bez topánok? Popravde, ani moc nie. Asi málokto si vie predstaviť, že by si šiel zabehnúť na antuku alebo podvíhať činky len tak naboso, a je to pochopiteľné. No čo ak existuje možnosť, že aj pri tréningu vo fitku, CrossFite alebo pri športe či behu, si vieme užiť slobodu pohybu a benefity chôdze naboso? Odpoveďou sú barefoot topánky na šport.

Obsah článku

Poďme sa teda v nasledujúcich riadkoch pozrieť na to, aké benefity prináša športovanie v barefoot topánkach a ako si ich správne vybrať. Sme si istí, že po prečítaní tohto článku to budete chcieť vyskúšať aj vy a ku konvenčnej obuvi sa už nikdy nevrátite. 

Ako vybrať správne barefoot topánky na šport?

Veľakrát sa stretneme s označením barefoot pri topánkach, ktoré majú síce tenkú podošvu, no tvarovo nerešpektujú anatómiu chodidla. Na to, aby sme spoznali skutočne pravé a dobré barefoot topánky, nemusíme byť hneď odborník. Väčšinou stačí „vizuálny a hmatový test“. Čo by teda mala spĺňať barefoot obuv (nielen) na šport? 

Tvar rešpektujúci anatómiu chodidla ponúkajúci štedrý priestor pre prsty

Na to, aby mohla fungovať noha fungovať anatomicky správne, potrebuje, aby ju pri pohybe nič neobmedzovalo. Predstavme si, že by sme si obliekli sťahujúci korzet a vybrali sa cvičiť. Asi by to nebolo nič moc, však? A presne toto zažívajú naše nohy, len nám to nevedia povedať. Keď im však doprajeme voľnosť pri pohybe, zmenu pocítime okamžite. Pri nášľape sa prsty potrebujú vejárovito rozprestrieť, tak im to bolo prirodzene dané, a tým zvyšujú dotykovú plochu a ponúkajú tak väčšiu stabilitu a istotu pri pohybe. 

Ľahká váha topánky

Pri zvýšenej fyzickej záťaži alebo pri behu určite oceníme minimálnu váhu topánky. Pri dlhšom tréningu alebo pár zabehnutých kilometroch noha cíti aj 100 gramový rozdiel, preto platí, čím ľahšie, tým lepšie. 

Flexibilná a ultratenká podošva

Barefoot topánky sú stvorené na to, aby dokonale kopírovali prirodzený pohyb chodidla a to by bez flexibilnej a ultra tenkej podrážky nebolo možné. Vďaka tomu, že medzi chodidlom a povrchom „stojí“ minimálna prekážka, dokážu nervové zakončenia lepšie navnímať svoje okolie a mozog tak dokáže efektívnejšie prispôsobiť napätie v svaloch, pohyb v kĺboch alebo všeobecne zareagovať rýchlejšie na zmenu povrchu. Toto všetko stojí za zlepšenou stabilitou a balansom a navyše funguje ako prevencia proti zraneniam, preťažovaniu kĺbov a svalovej únave. 

Flexibilný, priedušný a odolný materiál, vyberateľná stielka

Nakoľko sa topánka potrebuje dokonale prispôsobiť chodidlu a jeho práci, musí byť použitý materiál vysokej kvality a pružnosti. Materiál, z ktorého je topánky vyrobená, musí odolať nástrahám športovania. Vyberateľná stielka je pri topánkach určených na šport veľmi dôležitá. Noha dostáva dosť zabrať, potí sa. Aby sme zachovali životnosť topánky, treba stielku po každom cvičení vybrať a nechať voľne vysušiť. 

Žiadna klenba a „obláčiková“ stielka

Najlepším „tlmičom“ v našom tele sú brušká prstov na nohe. Na to, aby svoju prácu mohli robiť správne, ale musia mať dokonalý kontakt so zemou a nič ho nesmie skresľovať. Väčšina športovej obuvi je vystielaná ultra mäkkými, hrubými stielkami alebo pamäťovou penou. To však v značnej miere otupuje zmyslové vnímanie chodidla a to potom nevie ani dobre tlmiť nárazy, ani správne komunikovať s mozgom. Nohy sa rýchlejšie unavia a hrozí aj zvýšené riziko úrazu. Rovnako nie je vhodná ani stielka s klenbou, ktorá spôsobí, že chodidlo sa správa pasívne. Na to, aby noha fungovala správne, musí byť pri pohybe aktívna. Preto nie sú vhodné stielky s umelou podporou klenby. 

Zero-drop

Väčšina športových topánok má pätu vyššie ako prsty. Kvôli tomu sa telo nakláňa jemne dopredu, čo ho vyhodí z jeho prirodzenej osi. A odtiaľto je to už len reťazová reakcia – vyosené telo, zmena ťažiska, neprirodzene zaťažený kostrovo-svalový systém. Telo musí vynaložiť podstatne viac námahy aby vyosenie dorovnalo a stabilizovalo. Nielen pri športe, ale aj v bežnom živote, je nulový sklon medzi pätou a prstami to, čo najviac ovplyvňuje držanie tela. Keď je telo v dokonalej prirodzenej osi, ťažisko je tam kde má byť, váha je rovnomerne rozložená a kĺby úmerne zaťažené. Vďaka zero-drop topánkam pri športe sa vieme vyhnúť bolestiam kĺbov a chrbta. 

Dôvody, prečo športovať v barefootoch

Benefity barefoot obuvi vieme oceniť aj pri športe. Veľmi oceniť. Od zlepšenej stability, po vyššiu výkonnosť a efektivitu pohybu, až po viac spálených kalórií a dobrú náladu. Nehovoriac o tom, že nohy zažijú doposiaľ neokúsenú slobodu pohybu, čo nám stonásobne zúročia v vrátia v podobe zdravších kĺbov, lepšieho držania tela a vyliečenia rôznych bolestí, ktoré majú súvis práve s nohami. Poďme sa teda spoločne pozrieť na neochvejné dôvody, prečo je správne vymeniť konvenčné športové topánky za barefoot. 

Silnejšie nohy a zdravšie nohy

Pri cvičení v barefoot topánkach sa do práce zapája celé chodidlo a tým sa posilňuje. Štandardné topánky, napríklad bežecké, sú dizajnované tak, aby telo naklonili dopredu a tým povzbudili a zjednodušili vyštartovanie - pohyb vpred. Topánky, ktoré telo vykláňajú z prirodzenej osi síce môžu zjednodušiť rozbeh, no neponúkajú stabilitu, práve naopak, telo musí vynaložiť zvýšené úsilie, aby telo udržalo v správnej osi a adaptovalo ťažisko. V takejto obuvi chodidlo nedokáže pracovať správne, rovnako musí vynaložiť úsilie, aby to „ustálo“ a tým pádom nielenže nepracuje komplexne, niektoré jeho časti sa preťažujú. Preto mnohokrát cítime bolesť prstov alebo päty po dlhšom cvičení či behu. Keďže celé telo pracuje reťazovo, zle pracujúce chodidlo a nahnutá os tela ovplyvňuje celý organizmus – od stiahnutých svalov na lýtku až po bolesť chrbtice a zlé držanie tela. Najviac trpia svaly a kĺby dolnej končatiny. Barefoot obuv vďaka zero-drop umožňuje telu zachovať si správnu os a ťažisko. Chodidlo nič neobmedzuje a nemusí ani dorovnávať náklon, pracuje správne a posilňuje sa. Reťazovou reakciou posilňuje celú dolnú končatinu a zároveň šetrí kĺby pred nerovnomerným zaťažením. 

Zlepšenie držania tela

Tak ako sme si už spomenuli vyššie, barefoot topánky podporujú správne držanie tela. To je pri športe veľmi dôležité. Zlé držanie má negatívny vplyv na zdravie chrbtice, čo sa pri športe ešte znásobuje. Pri zlom držaní zaťažujeme telo nerovnomerne, dochádza k preťažovaniu, čo môže viesť k skracovaniu úponov, zvyšovaniu svalového napätia, rýchlejšiemu opotrebovaniu kĺbov a bolestiam. 

Prevencia a úľava od bolesti nôh

Behom cvičenia zaťažujeme nohy viac, než počas bežných každodenných činností. Konvenčné topánky nedovoľujú nohe slobodne sa pohybovať, utláčajú prsty, vyvýšená podrážka nakláňa nohu dopredu a vyvíja zvýšený tlak na prednú časť chodidla a neflexibilná podrážka drží nohu strnulú a jednej polohe. Toto všetko sa znásobuje pri športe, keď namáhaná noha potrebuje priestor a flexibilitu viac, než kedykoľvek predtým. Všetky tieto faktory vedú k únave chodidla, k možným deformáciám (stlačené prsty) či úrazom chodidla a členku. Cvičenie v barefoot topánkach poskytuje chodidlu priestor aj absolútnu flexibilitu. Nielenže nás po cvičení nebolí noha, dokážeme barefoot topánkami aj uľaviť od bolesti chodidla, pokiaľ bola spôsobená nosením nevhodnej obuvi. Noha zažije slobodu, zbaví sa bolesti a už nikdy sa nebude tak dobre cítiť v žiadnom inom type obuvi, ako je barefoot. Pri cvičení chceme podávať dobré výkony a nie sa rozptyľovať bolesťou stláčaných palcov. Kto si raz vyskúša zacvičiť „naboso“, už sa späť ku klasickej obuvi nevráti. 

Pomoc pri chronickej bolesti

Nevhodná obuv vplýva negatívne na chodidlo a jeho zdravie. Reťazovou reakciou je ovplyvnená každá jedna časť tela, preto častokrát, bez toho aby sme si to spájali, trpíme chronickými bolesťami s pôvodom v našich nohách. Pri cvičení sa tieto bolesti zvyčajne prehlbujú, najmä ak máme na nohách zdroj problému. Výmenou topánok za barefoot pri cvičení chodidlo nič neutláča, netrpí a tým pádom nie je dôvod na bolesť. Preto dokáže cvičenie naboso, alebo v barefoot obuvi, uľaviť od chronickej bolesti, pokiaľ má svoje korene v nohách. 

Ostrejšie zmyslové vnímanie

Celý náš organizmus funguje v interakcii s okolím vo veľkej miere práve vďaka senzorickému vnímaniu. Senzorické vnímanie, a teda naše zmysly, nás upozorňuje na okolitý svet napríklad pomocou čuchu (cítime plyn, utekáme), zraku (vieme kedy prejsť cez cestu), sluchu (počujeme blížiace sa auto, komunikujeme), pomocou hmatu vnímame fyzickú rovinu svojho okolia, vďaka chuti vieme rozlíšiť pokazené jedlo od čerstvého. V škole nás učili, že máme 5 zmyslov – čuch, zrak, sluch, hmat a chuť. Nie je tomu však tak úplne pravda. Zmyslov máme 8 – k základným piatim sa ešte pridáva vestibulárny systém (rovnováha a priestorová orientácia), propriocepcia (uvedomenie si tela v priestore, pohyby kostrovo-svalového systému) a percepcia (signály o vnútorných orgánoch ako je potreba močiť, hlad, bolesť žalúdka a podobne). Naše chodidlá úzko súvisia hneď s dvoma zmyslami – hmatom a propriocepciou. Viac nervových zakončení, ako je na chodidle, nájdeme len na perách a bruškách prstov. Vďaka týmto zakončeniam dostáva náš mozog priame informácie o povrchu, po ktorom kráčame. Následne dokáže vyhodnotiť situáciu, prispôsobiť napätie v svaloch, prácu kĺbov či promptne zareagovať zemnou ťažiska aby sme na nerovnom povrchu stratili rovnováhu. Aktiváciou propriocepcie si uvedomujeme vlastné telo v priestore bez toho, aby sme ho museli vizuálne kontrolovať. Znie to triviálne, ale bez propriocepcie by sa napríklad horolezcom ťažko liezlo po skalách. Tieto nervové zakončenia trpia v topánkach s hrubou a nepoddajnou podrážkou. Čím väčšia prekážka medzi chodidlom a zemou, tým spomalenejší a nepresnejší prenos informácií. Pokiaľ teda chceme z nášho zmyslového aparátu vyťažiť pri športe čo najviac, ideálne je cvičiť naboso alebo v barefoot topánkach. Cítiť „pôdu pod nohami“ ocenia napríklad športovci cvičiaci CrossFit, kde sa častokrát menia pri cviku povrchy a výšky, ako je tomu napríklad pri výskokoch na bedňu. Na to, aby pri cviku nestratili rovnováhu a udržali stabilitu, musí ich chodidlo dokonale informovať mozog, ktorý sa o zvyšok postará. 

Zlepšenie mobility a flexibility chodidla a členku

Cvičenie v barefoot topánkach pomáha zlepšovať mobilitu a flexibilitu nohy – celého chodidla aj členku. Vlastnosti konvenčnej obuvi negatívne ovplyvňujú prácu chodila, to z dlhodobého slabne a to v zásadnej miere ovplyvňuje aj pevnosť a stabilitu členku. Nehovoriac o tom, že sa mení ťažisko tela, viac sa zaťažuje predná časť chodidla a ďalšie, už toľkokrát spomínané problémy naviazané na zle zvolenú obuv. Na druhej strane, barefoot obuv necháva nohu pracovať prirodzene, pri pohybe sa zapája kompletne celé chodidlo a tým sa posilňuje. Vďaka flexibilnej podrážke sa podporuje ohybnosť chodidla. Celé toto reťazovo vedie až k členku, ku ktorému sa viažu teraz už spevnené a zdravé úpony. Preto je členok pevnejší, stabilnejší a mobilnejší. Môže mať dokonca väčší rozsah pohyblivosti, ako tomu bolo v minulosti. Barefoot obuv pri cvičení teda vedie k zlepšeniu mobility a flexibility chodidla a členku. 

Lepší balans a stabilita

Vlastnosti barefoot topánok dovoľujú prstom na nohe sa pri pohybe vejárovito rozložiť, na rozdiel od konvenčnej obuvi, ktorá prsty stláča k sebe. Vďaka tomuto prirodzenému rozloženiu získava telo väčšiu opornú plochu a zlepšuje sa tak balans a stabilita. 

Zlepšenie propriocepcie a koordinácie

Mať bosé nohy je človeku prirodzené. Telo je zložitý mechanizmus, kde zdanlivo nezlučiteľné spolu spolupracuje a navzájom sa ovplyvňuje. Noha je predurčená na to fungovať bez obmedzia obuvou. Len zdravé a funkčné chodidlo hrá v celom systéme svoju rolu správne. Roky strávené v nevhodnej obuvi spôsobili to, že noha nefunguje správne, čo môže mať za následok nielen problémy s chodidlom, ale napríklad aj bolesti chrbtice či dokonca migrény. Áno, zdanlivo nezlučiteľné, spolu naozaj súvisí. Prechod na barefoot dovoľuje chodidlu objaviť svoju stratenú funkčnosť. Vďaka tomu sa učí znovu správne pracovať, osvojuje si prirodzené a dávno zabudnuté pohybové vzorce, posilňuje sa a ovplyvňuje funkčnosť celého tela. Dôležitým faktorom, ktorý barefoot prináša je aktivácia propriocepcie (už vyššie spomínaný jeden zo zmyslov) – sebauvedomenia v priestorovom ponímaní – a to má za priamy následok výrazné zlepšenie koordinácie pohybov (a samozrejme aj stabilitu a balans). 

Prevencia proti únave a zraneniam

Noha, ktorú nič neobmedzuje, dokáže efektívnejšie komunikovať s mozgom o stave terénu, po ktorom sa pohybuje. Preto je aj reakčný čas tela rýchlejší a teda sa dokáže lepšie adaptovať na meniace sa podmienky. Keď tomu pridáme aj ultra ľahkú váhu BF topánok, ich nosenie pri športe pôsobí nielen ako prevencia proti zraneniam ale aj proti únave. Pretože pri športe, najmä pri tom vytrvalostnom, zaváži každý gram navyše. 

Lepšie rozloženie váhy tela

p>Naše telo nesie celú svoju váhu na nohách, presnejšie povedané na chodidlách. A to veru nie je veľká nosná plocha. Pri zdravom chodidle sa váha rozkladá medzi tri oporné body – na päte a dve sú pod bruškami prstov. Tieto tri malé body sú schopné efektívne rozložiť váhu celého tela bez toho, aby sme to pociťovali. Problém nastáva vtedy, keď nohám ich prácu komplikujú „vylepšenia a vychytávky“ obuvi, ako sú napríklad podpätky, podrážky so sklonom, klenby alebo obľúbené cloud foamové stielky. Čokoľvek, čo i len minimálne vyosí nohu zo svojej prirodzenej roviny, vplýva na ťažisko a na oporné body. Noha najlepšie plní svoju funkciu keď stojí bez prekážok na zemi a nič ju neobmedzuje v slobodnom pohybe. Vtedy dokáže aj rozložiť váhu tak, ako jej bolo určené. Barefootové topánky nohu ničím neobmedzujú a neovplyvňujú, preto dokáže rovnomerne rozložiť váhu, čo je pri športe veľmi dôležité. V opačnom prípade totižto trpí stabilita, dochádza k rýchlejšej únave nôh, k preťaženiu a môže to dokonca viesť až ku zraneniam. 

Lepší športový výkon

p>To, aký podávame pri športe výkon, nezávisí len od našej kondičky a sily, ale do veľkej miery aj od pohodlia, ktoré pociťujeme. Keby sme cvičili v sťahujúcom oblečení, ktoré by nás obmedzovalo, asi by sme veľké výkony nepodávali. Toto platí aj pre naše nohy, ktoré pri pohybe obmedzuje konvenčná obuv. Možno to síce priamo nepociťujeme a nedávame do súvisu, no súvis tam je. Rovnako platí už miliónkrát spomínaná reťazová reakcia, pomocou ktorej funguje celé naše telo. Zdravé a funkčné chodidlo znamená menej namáhané kĺby. A to všetko má vplyv na celkový športový výkon. 

Zdravšie a menej zaťažené kĺby

p>Ako sme už spomínali vyššie, ale opakovanie je matka múdrosti, celé telo funguje pomocou reťazovej reakcie. Ide o postupnosť a synchronizáciu jednotlivých segmentov tela. Pohyb v jednej časti priamo ovplyvňuje celé telo, vzniká takzvaný vlnový alebo reťazový efekt. Zlá obuv teda nielenže ovplyvňuje funkčnosť samotnej nohy, má vplyv na kĺby, chrbticu či držanie tela. Preto ak podporíme správnu funkčnosť nohy v barefoot topánkach, bude to mať priamy vplyv na celé telo. Kĺby prestanú byť nerovnomerne zaťažované a tým pádom sa nebudú tak rýchlo opotrebovať. 

Spálenie väčšieho množstva kalórií pri behu

Táto informácie možno mnohých prekvapí, no behaním v barefootovej obuvi dokážeme podľa odborníkov spáliť viac kalórií. Ako je to možné? Klasická konvenčná športová obuv je technologicky prispôsobená na to, aby nás v pohybe „podporovala“ tým, že má zvýšenú pätu oproti prednej časti chodidla. To nás nakláňa vpred a uľahčuje to tak rozbeh. Barefoot topánky takéto „barličky“, akúsi pomyselnú pružinu, neponúkajú. V nich si všetko musíme odmakať sami. Na to, aby sme telo posunuli vpred, na to, aby sme získali k pohybu tak potrebné momentum, musíme vynaložiť energiu. Do každého kroku pôjde viac energie, ako by tomu bolo v odpruženej bežeckej topánke. Preto v konečnom dôsledku spálime viac kalórií. Pretože pri športe platí jednoduchá rovnica – viac vynaloženej energie = viac spálených kalórií. 

Dobrá nálada

Barefoot topánky sú dizajnované tak, aby nám dovolili cítiť povrch, po ktorom chodíme. Preto chodenie v barefoot topánkach stimuluje nervové zakončenia na chodidle. Toto zmyslové uvedomenie si nás „núti“ byť v prítomnosti (umenie zvané mindfulness), aktívne si uvedomovať svoje okolie, svoje bytie v danom momente, čo sa ukázalo ako veľmi prínosné pre mentálne zdravie. Mindfulness prináša pocit pokoja, znižuje hladinu stresu a zlepšuje celkovo náladu. Cvičenie ako také zas pozitívne vplýva na vyplavovanie hormónu šťastia, preto mávame po cvičení, aj keď občas zničení, dobrú náladu. Z toho vyplýva, že cvičenie v barefoot topánkach je double-win. 

Be Lenka barefoot pre aktívny životný štýl

V našej ponuke nemôžu chýbať ani barefooty vhodné na športovanie. Pri navrhovaní modelov Dash, Whiz, Stride a Velocity sme mysleli na to, aby ste si mohli užiť benefity barefootovej obuvi aj pri športových aktivitách a aktívnom životnom štýle bez toho, aby ste museli kupovať ďalší pár topánok špeciálne na šport. Naše modely majú všestranné využitie, od voľnočasových aktivít cez štýlový doplnok k športovému outfitu do práce, až po šport samotný. Poďme si ich teraz predstaviť. 

Be Lenka Dash

Ultra ľahké topánky pre aktívny pohyb v letných mesiacoch. Vďaka textilnému zvršku sú priedušné a vhodné na šport aj počas tých najväčších horúčav. Podošva ActiveGrip zabezpečí skvelú stabilitu a vďaka prešitiu sa nemusíte báť, že by ste topánky tak skoro opotrebovali. Podošva si stále zachováva fantastickú flexibilitu, takže sa môžete spoľahnúť, že aj počas náročnejších tréningov si chodidlo zachová stopercentný kontakt s povrchom a bude sa mu vedieť promptne prispôsobiť, čo ocenia najmä milovníci CrossFitu. Model pre svoj dizajn vhodný na normálny až nižší priehlavok. 

Be Lenka Whiz

Univerzálny model, vhodný tak ako do fitka či na outdoorové športy, tak aj na voľný čas či ako súčasť sporty outfitu do práce. Zvršok z textilu robí tento model ideálnym do teplejšieho počasia, no nesklame ani ako celoročné „prezuvky“ v práci. Vďaka podošve ActivGrip sú Whiz vhodné na všetky športy, kde je potrebný balans. Prešitie podošvy zvyšuje životnosť pričom neuberá ani štipku z flexibility. Nová TR zmes, z ktorej je podošva vyrobená, sa vyznačuje vynikajúcou oderuvzdornosťou. Stielka je kombináciou PU recyklátu a fleecu, preto aj počas letných dní ostáva noha pekne v suchu. 

Be Lenka Stride

Mimoriadne obľúbené minimalistické barefooty ponožkového typu. Knittová pletenina zvršku zaručí nielen dokonalú adaptáciu topánky na akúkoľvek nohu, ale aj perfektnú priedušnosť aj počas tých najhorúcejších dní. Ultraľahké, ultra flexibilné, dokonalé. Ako aj u predošlých dvoch modelov, tak aj Stride disponuje prešitou ActiveGrip podošvou s dlhšou životnosťou. Stielka je prírodného celulózového vlákna s vynikajúcou absorpciou. Vďaka praktickému putku topánky jednoducho pripevníte na ruksak. 

Be Lenka Velocity

Pre každého, kto miluje aktívny životný štýl a potrpí si na nadčasovo trendovú, nekompromisne pohodlnú a spoľahlivo funkčnú obuv je v našej ponuke jedinečný model Be Lenka Velocity. Športové, minimalistické a jedinečne elegantné tenisky vďaka ktorým budete aj počas cvičenia vynikať v dave. Dokonalou kombináciou textilu, TPU a metalických fólií vznikol model, ktorý vystupuje z radu a necháva ostatné športové modely ďaleko za sebou. Športový a pritom elegantný, do fitka i do práce, model Be Lenka Velocity by nemal chýbať v šatníku žiadneho športového nadšenca, ktorý športovú obuv preferuje v každodennom živote, nielen počas športu. 

Podošva ActiveGrip

Spomedzi všetkých podošiev, ktoré v Be Lenka máme, je ActiveGrip tou najflexibilnejšou. Členitý grip zabezpečí dokonalý a neochvejný kontakt s povrchom, vďaka čomu máme kontrolu nad každým jedným pohybom. Práve vďaka tomu je ActiveGrip podošva vhodná na športové modely. Pri ničom tak neoceníme stabilitu a kontrolu nad pohybom ako práve pri športe, kedy naozaj potrebujeme, aby naše chodidlo dokonale vnímalo povrch pod sebou. S podošvou ActiveGrip cvičíme našu propriocepciu (vnímanie tela v priestore), podošva rešpektuje biomechaniku nohy. Okrem toho je dezén prispôsobený na odvádzanie vody a my si môžeme byť istý, že našou stabilitou nič nepohne či už budeme topánky s ActiveGripom používať v interiéri či v exteriéri. 

Na čo si dať pozor pri športovaní v BF?

  • Dôvodov, prečo športovať v barefoot topánkach, je naozaj mnoho. Na čo si dať pozor, ak to teda chceme skúsiť a vymeniť konvenčnú športovú obuv za barefoot?. 
  • Topánky treba naozaj starostlivo vyberať a zohľadniť všetky vyššie spomínané atribúty, pretože nie je barefoot, ako barefoot a hlavne niektoré značky sa tak len tvária, pretože je to teraz IN. Nemusíte sa báť, barefoot topánky vás podržia v telocvični, na vlhkom povrchu, v exteriéri, či dokonca aj pri prechádzkach po horských chodníčkoch a náročnejšej turistike.Stačí sa len odhodlať a vybrať si tie správne.
  • Ak ste barefoot nováčik a chcete v nich aj športovať, nezačnite zhurta. Netreba zabúdať na to, že noha bola roky rokúce utláčaná v topánkach a novo nadobudnutá sloboda môže niekedy bolieť. Nohe istú dobu trvá, kým si zvykne a kým sa jej prinavráti prirodzená funkčnosť.

Teraz by vám už nič nestojí v ceste a vy si môžete užívať nepoznanú slobodu nôh a bonusové zdravotné benefity pri športovaní (skoro) naboso. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu