Atribúty barefoot obuvi (1. časť ): Anatomicky tvarovaná topánka

Be Lenka logo Be Lenka
01.07.2024
Atribúty barefoot obuvi (1. časť ): Anatomicky tvarovaná topánka

Barefoot obuv sa už na prvý pohľad odlišuje od bežných, konvenčných topánok. V zásade hovoríme o štyroch základných atribútoch, ktoré musí obuv spĺňať, aby bola zadefinovaná ako barefoot. Tými atribútmi sú anatomický tvar topánky, ľahké a flexibilné materiály, zero drop a tenká flexibilná podošva. V sérii článkov si tieto vlastnosti podrobnejšie rozoberieme a porovnáme si jednotlivé vlastnosti barefoot s konvenčnými topánkami. Prvý článok v sérii sa bude venovať atribútu, ktorý už na prvý pohľad odlišuje barefoot topánku od konvenčnej – tvaru topánky. Predstavujeme barefoot atribút číslo 1 – anatomický tvar topánky.

Obsah článku

Topánky tvarované podľa chodidla

Človek sa rodí bosí. Ľudské chodidlo bolo absolútne sebestačné a nepotrebuje žiadne pomôcky na to, aby bolo dokonale funkčné. Po tisícročia naši predkovia fungovali naboso. Postupom času, ako človek evolučne napredoval, vyvstala potreba vedome chrániť svoje telo pred vplyvmi okolia. Najskôr vznikli jednoduché formy oblečenia, postupne sa pridali primitívne ochrany nôh. Dlhé obdobie sa človek uspokojil s kožami a kožušinami oviazanými okolo nôh, ktoré ich chránili pred zraneniami a zároveň poskytovali tepelný komfort. Ako sa človek vyvíjal a jeho zručnosti sa zdokonaľovali, primitívne formy odievania a obúvania začali naberať premyslenejšie a technologicky pokročilejšie formy. Obuv začala principiálne pripomínať to, čo poznáme dnes. Topánky vznikli, aby ochránili chodidlo. A čo je najhlavnejšie, topánky vznikli podľa chodidla a jeho tvar rešpektovali. Teda aspoň na začiatku. 

Keď sa povie „topánky tvarované podľa chodidla“, v prvom momente si človek pomyslí, že však to je automatika, prečo tomu venujeme toľkú pozornosť. Ako však vidíme, až taká samozrejmosť to nie je, pretože topánka tvarovaná podľa chodidla prestala byť „in“ niekoľko storočí dozadu a tento trend pretrváva dodnes. Našťastie, tak ako sa behom nikdy nekončiacej módnej evolúcie postupne upustilo od nepraktických tvarov a materiálov, tak mnohí dnes upúšťajú z neprirodzeného tvaru vracajú ku koreňom – k topánkam prirodzene tvarovaným podľa ľudského chodidla. Barefoot obuv prináša v 21.storočí naspäť pointu zdravej topánky, ktorá rešpektuje biomechaniku a tvar chodidla, funkčne ho chráni pred vonkajšími vplyvmi a navyše spĺňa estetické nároky kladené modernou spoločnosťou. Barefoot, revolučný spôsob obúvania (a pritom koncept starý ako ľudstvo samo), ponúka topánky tvarované podľa chodidla. 

Anatomický tvar rešpektujúci prirodzenú biomechaniku chodidla

Prečo je dôležité, aby bola topánka tvarovaná podľa ľudského chodidla a rešpektovala jeho prirodzenú biomechaniku? Prečo sú anatomicky tvarované topánky tou jedinou správnou voľbou, pokiaľ chceme mať zdravé a funkčné chodidlá? 

Anatomicky tvarovaná topánky kopíruje a rešpektuje anatómiu chodidla a podporuje jeho biomechaniku, a teda to, ako chodidlo prirodzene funguje. Vďaka svojmu tvaru mu vytvára podmienky jemu vlastné, poskytuje dostatok priestoru, aby sa mohlo pri pohybe voľne hýbať, nič ho nikde neobmedzovalo, netlačilo, nelimitovalo. Široká topánka umožňuje prstom prirodzene sa pri pohybe roztiahnuť a tak si plniť svoju funkciu. 

To, ako noha prirodzene pracuje si dokážeme jednoducho pozrieť sami, nepotrebujeme na to žiadne grafy a zložité anatomické obrázky. Skúste si v pohodlí doma spraviť malý experiment. Vyzujte sa, topánky i ponožky dole. Experiment má dve fázy. V prvej časti si cez prsty prevlečte gumičku tak, aby vám prsty pritlačila k sebe. Takto nejako totiž prsty vyzerajú v konvenčnej topánke s úzkou špičkou. Začnite sa prechádzať po rovnom povrchu. Všimnite si, ako sa vám kráča, ako sa vaše nohy pri chôdzi správajú. Asi sa vám nechodí moc dobre, a ani s rovnováhou to nie je úplne najlepšie, všakže? Po chvíli môžete dokonca cítiť, ako sa vám jednotlivé časti chodidla preťažujú a začínajú bolieť. Je načase prejsť do druhej fázy experimentu. Dajte si dole gumičky, trochu prstami pocvičte, uvoľnite si ich. Začnite sa opäť prechádzať, tento raz úplne naboso a navoľno. Po chvíli si začnite všímať svoje nohy a vnímajte, ako sa správajú prsty pri našľapovaní keď ich nič neobmedzuje. Môžete si všimnúť, že pri odraze sa prsty vejárovito rozprestrú. Tým zabezpečujú lepšiu stabilitu a väčšiu odrazovú plochu. Váha tela sa rovnomerne rozkladá, nedochádza k nerovnomernému preťaženiu jednotlivých častí chodidla. Presne takto má ľudské chodidlo fungovať. A my mu v tom častokrát bránime nevhodnými topánkami. 

To, čo voľným okom nevidíme pri tomto jednoduchom experimente sú svaly, kosti, kĺby, šľachy a úpony, z ktorých má každý svoju konkrétnu úlohu. Pri chôdzi naboso sa každá jedna i tá najmenšia časť chodidla zapája a svojou rolou dokresľuje tento unikátny funkčný vynález, ktorým ľudské chodidlo nepochybne je. Vďaka tomu, že sa do pohybu zapája celé chodidlo, nedochádza preťažovaniu jednotlivých častí a oslabovaniu ostatných, telesná váha sa dokonale rozkladá medzi tri hlavné oporné body chodidla. Toto je prirodzená biomechanika chodila. 

Keďže telo funguje na princípe reťazovej reakcie, to ako nám pracuje chodidlo priamo ovplyvňuje celé telo, od nôh, cez chrbticu, až po hlavu. Keď všetko funguje tak ako má, nepreťažuje sa kostrovo-svalový aparát, telo sa napriamuje, dokonca vedia vymiznúť i bolesti hlavy a krčnej chrbtice, ktoré mohli vzniknúť práve kvôli reťazovej reakcii pri nefunkčnom chodidle. Toto je stav, ktorý chceme dosiahnuť a dosiahneme to jedine chôdzou naboso, resp. jej simulovaním v každodennom živote, kedy nám to podmienky nedovoľujú, aby sme chodili úplne bez topánok. Preto je dôležité vyberať si topánky, ktoré majú anatomicky tvar rešpektujúci tvar chodidla a podporujúce prirodzenú biomechaniku nohy. 

Benefity anatomicky tvarovanej topánky

Nosenie anatomicky tvarovanej barefoot obuvi prináša veľké množstvo benefitov, pre telo i myseľ. Pozrime sa spoločne na pár z nich. Čo môžeme očakávať, ak sa rozhodneme vymeniť topánky, ktoré naše nohy väznia v nepohodlí za anatomicky tvarované barefooty ponúkajúce nekonečnú slobodu pohybu? 

Bezkonkurenčné pohodlie

Vďaka svojmu tvaru poskytuje anatomicky tvarovaná barefoot obuv nohe dostatok priestoru pri pohybe. Noha sa v topánke prirodzene hýbe, nikdy nie je staticky na mieste. Úzka topánka ju preto omína a spôsobuje nepohodlie. Veľkorysý priestor v barefoot topánke umožní nohe hýbať sa bez obmedzení a prirodzene. Preto sú barefoot topánky tak pohodlné. Štatisticky hovoria, že ľudia nosiaci barefoot obuv dokážu v topánkach vydržať podstatne dlhšie ako ľudia nosiaci konvenčnú obuv. 

Prevencia úrazov, zdravotných problémov chodidla a deformít

Dajte zbohom otlakom, pľuzgierom a zarastajúcim nechtom. Tie má častokrát na svedomí práve nevhodná a úzka obuv. Ako sme si už povedali, noha sa v topánke pohybuje. Čím užšia topánka, tým k väčšiemu treniu kože o obuv dochádza, čo vedie práve ku vzniku otlakov a pľuzgierov. Pokiaľ topánka zboku alebo spredu tlačí alebo naráža do palca, môže to mať za následok zarastanie nechtov do nechtového valu. Úzka špička a podpätky zas narúšajú prirodzené rozloženie váhy a prenášajú ju na prednú časť chodila. To zas môže viesť k tvorbe haluxov a kladivkových prstov. V skratke zhrnuté, úzka topánka môže viesť k deformitám, úrazom či iným problémom s nohami. Anatomicky tvarovaná topánka netlačí, netrie sa o chodilo, nelimituje, neomína. Preto, pokiaľ si vyberieme správnu veľkosť a nášmu chodidlu vyhovujúci model, nemusíme sa báť otlakov a pľuzgierov, či zarastajúcich nechtov (zarastajúce nechty môže spôsobovať viacero faktorov, nevhodná obuv je jedným z nich). Barefoot obuv funguje aj ako spoľahlivá prevencia haluxov, miernejšie haluxy sa dokonca môžu nosením barefoot obuvi čiastočne, alebo dokonca aj úplne, vytratiť práve vďaka tomu, že tvar topánky podporuje prirodzené rozloženie prstov. 

Zlepšenie mobility a sily prstov

Vďaka tomu, že široká predná časť anatomicky tvarovanej topánky poskytuje prstom dostatok priestoru na prirodzený pohyb, postupom času dochádza k zlepšeniu mobility prstov a ich zosilneniu. Naše nohy, a najmä prsty, dlhé roky trpeli uväznené v úzkej obuvi, preto potrebujú čas a trpezlivosť, aby opäť objavili svoje poslanie a znovunadobudli svoju stratenú silu a funkčnosť. Výmenou obuvi za barefoot spravíme prvý krok k ich ozdraveniu. Ak k tomu zaradíme pravidelné cvičenie nôh a prstov do dennej rutiny, budeme sa môcť časom opäť tešiť zo zdravých a funkčných nôh, ktoré nás budú spokojne nosiť kam nás len srdce povedie ešte po mnoho rokov. 

Zlepšenie cirkulácie krvi

Keďže anatomicky tvarovaná topánka podporuje prirodzený pohyb chodila, ktoré sa pri nášľape roluje po celej svojej dĺžke, pomáha tak zlepšovať cirkuláciu krvi a celkové prekrvenie chodidla. Ak vás zvykne potrápiť syndróm studených nôh, práve zmena topánok za barefoot vám môže pomôcť zbaviť sa ho, a to nadobro. Nehovoriac o tom, že krv roznáša kyslík a živiny, ktoré bunky potrebujú na svoje fungovanie. Pri dobrom prekrvení sa dostanú tieto živiny aj k tým najviac vzdialeným a „zabudnutým“ bunkám. 

Úľava pri bolesti a únave nôh

Vďaka podpore prirodzenej biomechaniky je chodidlo aj po celom dni strávenom v anatomicky tvarovanej barefoot topánke menej náchylné na únavu a bolesti. Tie sa dostavia väčšinou práve kvôli tomu, že konvenčná obuv nohu tlačí, omína, nedovolí jej pri chôdzi prirodzene pracovať. Prsty a päty bolia kvôli nevhodnému rozloženiu váhy, haluxy zas kvôli utláčaniu prstov. Barefoot obuv prináša úľavu od týchto bolestí a výrazne znižuje syndróm ťažkých a unavených nôh (vďaka prekrveniu, viď vyššie). 

Zlepšenie držania tela

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, telo pracuje na princípe reťazovej reakcie. Vďaka tomu, že je chodidlo v anatomicky tvarovanej topánke v prirodzenom postavení a nič neobmedzuje jeho biomechaniku, cez reťaz akcií a reakcií to priamo ovplyvňuje aj to, ako si držíme telo a kde sa nachádza naše ťažisko. Nosením barefoot obuvi sa ťažisko presúva tam, kde má byť, telo nie je vychyľované zo svojej osi, zlepšuje sa celkové postavenie a držane tela. To môže zas viesť k úľave pri bolesti chrbta, krčnej chrbtice či pri bolestiach hlavy. Rovnako sa môže uľaviť našim kolenám či bedrovým kĺbom, ktoré môžu byť preťažované v dôsledku zlého držania tela. Ako hovoríme, telo je jedna veľká reťazová reakcia ☺. Preto pri jeho náprave treba začať pekne od podlahy (doslova ;) ). 

Podpora správneho stereotypu chôdze

Štedrý priestor pre prsty podporuje ich prirodzené rozloženie a rozprestretie pri chôdzi. To priamo vplýva na spôsob, akým kráčame. Štandardne, v konvenčnej obuvi, ľudia našľapujú cez päty, pretože ich prsty si nedokážu plniť svoju funkciu. To je aj dôvod, prečo mnoho ľudí trpí na bolesti päty. Päta je síce dobrí tlmič, ale dlhodobo nedokáže zvládať a pohlcovať všetky otrasy, najmä nie na tvrdom povrchu ako je betón, asfalt či tvrdé podlahové krytiny. Nosením anatomicky tvarovanej barefoot obuvi sa postupne mení aj stereotyp chôdze, našľapujeme buďto na strednú alebo prednú časť nohy, chodidlo, postupne rolujeme. Tento stereotyp je považovaný za správny. Funkčné prsty, ktoré majú pri pohybe dostatok priestoru, poskytujú pri nášľape dostatočnú odrazovú plochu, podporujú balans a brušká prstov dokonale absorbujú nárazy. 

Zlepšenie fyzického výkonu

Čerešnička na torte na záver. Všetky vyššie spomínané benefity, od mobility prstov, prevencie úrazov, zlepšenia prekrvenia a balansu, či správneho držania tela a stereotypu chôdze, spoločne prispievajú k zlepšeniu výkonu, najmä čo sa športu týka. Ak chcete rýchlejšie behať či podávať lepšie výkony, skúste vymeniť svoje bežné topánky obuv za anatomicky tvarovanú barefoot obuv. 

Topánka podľa chodidla alebo chodidlo podľa topánky?

Po prečítaní toho článku je odpoveď viac ako samozrejmá – topánka má byť vytvorená podľa chodidla, a nie naopak. Z hľadiska evolúcie má nosenie obuvi zmysel s význam, najmä čo sa týka ochrany chodidla pred počasím a prostredím, v ktorom sa denne pohybujeme. Čo však už zmysel nedáva, je nosenie obuvi, ktorá potláča prirodzenú funkčnosť a nekorešponduje s anatómiu ľudského chodidla. Nosenie takejto obuvi prináša z dlhodobého hľadiska viac problémov ako úžitku. Evolúcia ako taká nás síce doviedla do bodu, kedy je nosenie obuvi nevyhnuté, no na druhej strane sa dokonale postarala o to, že chodidlo je plne funkčné aj bez nej. Preto, ak chceme jeho funkčnosť zachovať a podporiť, musíme výberu obuvi venovať viac pozornosti a to najmä po funkčnej stránke, estetická by mala byť len sladkou bodkou nakoniec. Anatomicky tvarovaná barefoot obuv podporuje biologicky-normálne postavenie prstov, podporuje ich prirodzenú funkciu, ktorá je pri zdravom pohybe kľúčová. Barefoot obuv nohu v ničom neobmedzuje, vytvára chodidlu podmienky identické s chôdzou naboso, s pridaným faktorom ochrany pred prostredím – počasie, špina, zranenia. Barefoot obuv podporuje evolučne dokonalú biomechaniku, prispôsobuje sa potrebám chodidla, nie naopak. Ak chceme pre svoje zdravie a chodidlá len to najlepšie, musíme dať šancu anatomicky tvarovanej barefoot obuvi, pretože z hľadiska evolúcie je len jeden tvar ten správny. A my už predsa dávno vieme ktorý to je ☺. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.



Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu